Rusya'nın referandum kararına Türkiye'den tepki

Dışişleri Bakanlığı, "Ukrayna'nın Rusya kontrolü altında bulunan bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar gerçekleştirilmesine yönelik girişimlerden endişe duymaktayız." açıklaması yaptı.

GÜNDEM 21.09.2022, 22:55 23.09.2022, 09:22
Rusya'nın referandum kararına Türkiye'den tepki

Bakanlık, Ukrayna’nın Rusya ordusunun kontrolü altındaki bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar gerçekleştirilmesine yönelik girişimlere ilişkin yazılı açıklama paylaştı.

Bahse konu açıklamada, "Ukrayna’nın Rusya kontrolü altında bulunan bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar gerçekleştirilmesine yönelik girişimlerden endişe duyuyoruz. Bu tarz gayrimeşru oldubittiler, uluslararası camia tarafından asla tanınmayacaktır. Tam aksine diplomatik sürecin yeniden canlandırılması gayretlerini zora sokacak ve istikrarsızlığın daha da derinleşmesine sebep olacaktır." denildi.

2014 yılında Kırım’ın yasa dışı ilhakından beri ülkemizin Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğinin tekrarlandığı açıklamada, ülkemizin devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı'nın bahse konu amaç temelinde barışçıl müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulması için gereken her türlü katkıyı vermeye hazır durumda olduğu belirtildi.

Ne olmuştu?

Donbas’taki Luhansk ve Donetsk yönetimlerinin sözde halk konseyleri tarafından gerçekleştirilen açıklamada, her iki bölgenin de Rusya'ya bağlanması için 23 Eylül'den 27 Eylül tarihine değin halk oylaması gerçekleştirileceği ifade edilmişti.

Ukrayna'da Rusya ordusunun kontrolü altında bulunan Herson bölgesindeki sözde yönetim de aynı tarihlerde bölgenin Rusya Federasyonu'na bağlanması için referandum gerçekleştirileceğini duyurmuş, Zaporijya bölgesinde de referanduma gidileceği açıklanmıştı. 

Yorumlar (0)