Rusya dünyayı hiçe saydı: 18 noktayı vuruyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baskısına, Türk heyetinin günler süren Moskova görüşmelerine, dünyadan gelen "saldırılara son verin" çağrılarına rağmen Rus savaş uçakları, İdlib'de 18 sivil yerleşime hava saldırısı düzenliyor.

GÜNDEM 24.02.2020, 12:51 24.02.2020, 13:41
Rusya dünyayı hiçe saydı: 18 noktayı vuruyor

Rus savaş uçakları, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki 18 sivil yerleşim birimine hava saldırıları düzenliyor. Yerleşim birimlerinde bulunanların tamamı sivil ve çoğunluğunu çocuklar ve kadınlar oluşturuyor.

Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rus savaş uçakları, sabah saatlerinden itibaren İdlib kentinin güneyindeki beldeleri (Ken Safra, Kefrenbil, Ihsem), köyleri (Bara, Bsenkul, Binin, Cuzef, Deyr Sümbül, Hazarin, Has, İnnib, Kefer Uveyd, Kefer Nübbül, Marhurme, Sufuhun) ve Halep'in batı kırsalındaki Daret İzze ilçesini, Kefer Nuran ve Cine köylerini vuruyor. 

Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma kaynaklarından alınan bilgilere göre, saldırılarda 5 kişi yaşamını yitirdi.

Astana anlaşmaları ile Soçi mutabakatına hiçbir zaman uymadılar

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kenti, neredeyse iç savaşın .... başından bu yana Beşşar Esed karşıtı muhaliflerin ve Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona yaklaşan İdlib kentinin merkezi 2015 yılında muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib kenti, Beşşar Esed rejiminin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında 4 bölge belirlenerek gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti:

1. İdlib ili ve komşu iller (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerin bazı bölgeleri)
2. Humus ilinin kuzeyi
3. Şam'daki Doğu Guta
4. Suriye'nin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri)

Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, "İdlib ili ve komşu iller Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerin bazı bölgeleri", "Humus ilinin kuzeyi", "başkent Şam'daki Doğu Guta" ile "Suriye'nin güney bölgeleri olan Dera ve Kuneytra vilayetleri" olmak üzere 4 gerginliği azaltma bölgesi oluşturuldu.

Fakat Beşşar Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplar, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 gerginliği azaltma bölgesinden İdlib hariç kalanları, Rusya’nın hava desteği ile ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, en güvenli bölgeler olduğu düşüncesiyle kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı. Beşşar Esed rejimi güçlerinin Eylül 2018 tarihinde askerî yığınağına hız vermesi üzerine, Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018 tarihinde ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir süre ara verdikten sonra yeniden başlayan Beşşar Esed rejimi güçleri, 2019 yılının Mayıs ayında bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu gerçekleştirdi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, 10 Mayıs 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, Beşşar Esed rejimi unsurlarının İdlib’in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs’tan itibaren kara harekatına dönüştüğüne vurgu yapmıştı.

Beşşar Esed rejimi ve destekçileri bu tarihten itibaren, Kefrenbude, Han Şeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra İdlib'in güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi yoğun topçu ve hava saldırıları neticesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018 tarihindeki Soçi mutabakatından bu yana Beşşar Esed rejimi ve destekçileri Rusya ile İran'ın İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil hayatını kaybetti. 2019 yılının Ocak ayından bu tarafa göç edenlerin sayısı 1 milyon 942 bini buldu.

Yorumlar (0)