Rusya'dan şok eden teklif!

Ermenistan Azerî sivilleri vuruyor, Rusya sivil can kaybı veren Azerbaycan'ı değil, Ermenistan'ı arayarak "Sivil can kayıplarından duyduğu üzüntü ve kaygıyı" dile getiriyor.

GÜNDEM 05.10.2020, 10:29 05.10.2020, 10:59
Rusya'dan şok eden teklif!

27 Eylül Pazar sabahı saat 06.00 sıralarında Ermenistan ordusu, Azerbaycan-Ermenistan sınır hattına yakın Azerî Türklerine ait sivil yerleşim yerlerine silah, top ve havan atışlarıyla saldırı düzenlemişti.

Azerbaycan ordusu ise toprak bütünlüğünü ve sivil halkını korumak için karşı saldırı başlatmış, karşılıklı çatışmalar Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarma operasyonuna dönüşmüştü.

Bazı yerleşim birimlerini Ermenistan'ın işgalden kurtaran Azerbaycan, Ermenistan ordusuna ağır kayıplar verdirmişti.

Önce Ermenistan ardından Azerbaycan savaşa hazırlık için seferberlik ilan etmiş, Ermenistan 27 Eylül Pazar sabahı başlattığı saldırı ile eşzamanlı olarak karapropaganda faaliyetlerine de başlamıştı.

Ermeniler kayıplarını gizliyor

Azerbaycan'ın Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ topraklarında Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalarda bir hafta geride kalırken dün Ermenistan, Rusya'nın müdahale etmesi için çatışmaları kendi topraklarına doğru genişletmeye çalışmış, bunun için Ermenistan topraklarından Azerbaycan'ın en büyük ikinci kenti olan Gencer'deki sivil yerleşim yerlerine roketli saldırı düzenlemişti.

Çatışmalar tüm şiddetiyle sürdüğü hafta boyunca Azerbaycan Savunma Bakanlığı kendi kayıpları ile Ermeni kayıplarını anlık olarak fotoğraf ve görüntülerle belgeleyerek uluslararası kamuoyuna duyururken, Ermeni tarafı ise kayıplarını gizleme, sahada yaşananları çarpıtma amaçlı propaganda faaliyetlerini de sürdürüyor. Ermenistan tarafı iddialarının hiçbirini belgeleyemiyor ancak belgesiz de olsa yabancı güçlerin de desteğiyle algı oluşması için çabalıyor.

Dağlık Karabağ'ın sözde hükümeti de, gerçekleri gizleyerek ölen asker sayısının 51, toplam kayıplarının ise 198 olduğunu ileri sürüyor. Fakat Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan ve sadece insansız hava aracı (İHA) ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) görüntülerine bakıldığında bile Ermenistan ordusunun can kaybının çok daha fazla olduğu görülüyor. Ermenistan ise Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dediği gibi "mertçe ve bire bir" savaşmak yerine mevzileri terk ederek ve cephelerden kaçarak, sivil yerleşim yerlerini uzaktan roket, top, havan ve füzelerle vuruyor. Azerbaycan, bu saldırılarda 19 sivil vatandaşının şehit olduğunu açıkladı.

Rusya'dan şaşırtan açıklama!

Ermenistan'ın en önemli destekçisi konumundaki Rusya ise kışkırttığı Ermenistan ordusunun ağır kayıplar verdiğini görünce ateşkes çağrıları yapmaya başladı. Ermenistan'ın diğer destekçisi ve azmettiricisi Fransa da aynı şekilde Ermenistan'ın zor durumda olduğunu görünce ateşkes çağrılarını dillendirdi. Hem Rusya hem de Fransa'nın bir diğer ortak noktası ise, sivilleri vuran Ermenistan'ın tasmasını tutmak yerine Türkiye'yi suçlamaları.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sivilleri hedef alınan ve sivil kayıp yaşayan Azerbaycan'ı aramak yerine Ermeni mevkidaşını arayarak "sivil kayıplar nedeniyle duyduğu üzüntü ve kaygıyı" iletti.

Ermenistan'ın sivil kayıp yaşadığına dair hiçbir delil bulunmuyor. Kaldı ki Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 27 Ekim sabahı Ermeni ordusunun saldırısına karşılık verme hazırlığı yapan ordusuna "Tek bir Ermeni sivil ölmeyecek" emri de biliniyor.

En son Ermenistan, Rsuya'yı savaşa çekmek için kendi topraklarından Azerbaycan'ın Bakü'den sonra en büyük ikinci kenti olan Gence'ye füze ve roketli saldırı düzenlemiş, bu saldırıda 1 Azerî sivil şehit olmuş, 4 Azeri Türkü ise yaralanmıştı.

Yorumlar (0)