Rusya'dan Polonya'ya çağrı: "Provokasyon yapmayın"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna sınırındaki Przewodow köyüne füze düşmesiyle ilgili Polonya'ya, "provokasyon yapmama" çağrısında bulundu.

GÜNDEM 17.11.2022, 05:56 17.11.2022, 17:15
Rusya'dan Polonya'ya çağrı: "Provokasyon yapmayın"

Yazılı bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Polonya'nın Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı J. Sladewski'nin bakanlığa çağrıldığını duyurdu.

"Kirli provokasyonlara karışmayın"

Önceki gün Polonya'nın Przewodow köyüne füze düşmesi neticesinde 2 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Zaharova, "Diplomata, Polonya'nın bu olay etrafında Rusya karşıtı histerinin körüklenmesinin kabul edilemez olduğu aktarıldı." sözlerini kullandı.

Zaharova, şunları söyledi:

"Rus cephesinin, bu olayla ilgili Varşova'dan Rusya karşıtı her çeşit spekülasyona son vermesini beklediğini aktardık. Varşova'yı, kendi provokasyonlarını yaratmamaya ve Kiev hükümetinin düzenlediği kirli provokasyonlara karışmamaya çağırdık."

Polonya'da ne oldu?

15 Kasım’da Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Przewodow köyüne kaynağı belirlenemeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Rusya'nın Varşova Büyükelçisi Sergey Andreyev, olaya ilişkin Polonya Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Pek çok NATO ülkesi yaşananların kaygı verici olduğu konusunda açıklamalar yapmış, Ukrayna, Estonya ve Letonya, bu füzelerin Rusya tarafından atıldığını iddia etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığından olaydan sonra gelen açıklamada, "Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne ilişkin suçlamalar provokasyondur." sözleri kullanılmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu füzenin Rusya'nın seyir füzesine karşı Ukrayna hava savunma sisteminden ateşlenmiş olabileceğini, gelişmenin kasıtlı bir saldırı olmadığını ifade etmişti.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise "Rusya saldırılarına yanıt veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak amacıyla füze fırlattı. Bu füzelerden bir tanesi yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü." sözlerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)