Rusya'dan 'Pençe-Kılıç' açıklaması

Dmitriy Peskov, Kuzey Suriye'ye yönelik operasyonun ülkemizin yasal hakkı olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin kendi güvenliğine ilişkin endişelerini anlıyor ve tüm bunlara saygı gösteriyoruz." dedi.

GÜNDEM 22.11.2022, 18:20 23.11.2022, 17:06
Rusya'dan 'Pençe-Kılıç' açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Rusya Federasyonu'nun Suriye'ye ilişkin yükümlülüklerine karşı sorumsuz bir şekilde davranış sergilediği' yönündeki açıklamalarını yorumlayan Peskov, Türkiye ile Rusya Federasyonu'nun, Soçi mutabakatındaki yükümlülükler ve Suriye'deki duruma ilişkin yaklaşımlarında 'nüansların' olduğunu ifade etti.

Bunların, Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından defalarca kez ele alındığına işaret eden Kremlin Sözcüsü Peskov, "Türkiye ile ikili ilişkilerin ortaklık ve dostane niteliği, bu anlaşmazlıkları yapıcı ve açık bir şekilde istişare etmeye imkan tanıyor." diye konuştu.

"Bumerang gibi geri dönebilir"

Peskov, ülkemizin, Kuzey Suriye'deki terör hedeflerine yönelik yaptığı Pençe-Kılıç Hava Harekatı'na dair ise şu sözleri sarf etti:

"Türkiye'nin kendi güvenliğine ilişkin endişelerini anlıyor ve tüm bunlara saygı gösteriyoruz. Bunun Türkiye'nin en doğal hakkı olduğu kanaatindeyiz. Bununla birlikte, bütün tarafları durumun ciddi bir şekilde istikrarsızlaşmasına sebep olabilecek adımlardan uzak durmaya davet ediyoruz. Bu, adeta bir bumerang gibi geri dönebilir ve güvenlik durumunu çok daha da zorlaştırabilir."

Zaporijya Nükleer Santrali

Ukrayna'daki nükleer santrale ilişkin son durum hakkında da konuşan Peskov, UAEA'nın (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı) santral ile ilgili görevini harfiyen yerine getirdiğini fakat santral çevresinde güvenlik bölgesinin kurulması hususunda herhangi bir ilerlemenin olmadığını belirtti. 

Kremlin Sözcüsü, "Ukrayna'dan, bahse konu bölgeden ağır silahlarını çekmesini, Avrupa'yı tehlikeye sokma yönündeki adımlardan ve saldırılardan vazgeçmesini istemek gerekiyor." dedi.

Yorumlar (0)