Rusya-Belarus'tan '100 bin askerli' ortak tatbikat: Ukrayna alarma geçti!

100 bine yakın Rus askerinin Ukrayna etrafında konuşlandırılması, Ukrayna'yı alarma geçirdi. Fransız basınının iddiasında, geniş çaplı saldırı olabileceği öne sürüldü.

GÜNDEM 12.02.2022, 11:08 12.02.2022, 11:24
Rusya-Belarus'tan '100 bin askerli' ortak tatbikat: Ukrayna alarma geçti!

10 Şubat'ta, Belarus ve Rusya'nın "Müttefik Kararlılığı-2022" askeri tatbikatı, Belarus topraklarında başladı.

Ortak tatbikat dünya gündeminde

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, Müttefik Kararlılığı-2022 tatbikatına Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Doğu Askeri Bölgesi askeri birlikleri ile Belarus Silahlı Kuvvetleri'nin bazı askeri birlikleri katılıyor.

12 Rus Su-35 savaş uçağı, 2 S-400 ve Pantsir-S hava savunma füze sistemlerinin bulunduğu ortak tatbikat, Belarus topraklarındaki Osipoviçskiy, Obuz-Lesnovskiy, Brestskiy, Domanovskiy, Gojskiy poligonları ve Baranoviç, Maçulişçi, Luninets, Lida askeri hava üslerinde düzenleniyor.

Fransa basını, Ukrayna etrafında Rus ordusunun manevralarını ön plana çıkardı.

Ukrayna için alarm!

'Ukrayna, Belarus-Rusya askeri tatbikatlarının başlamasından sonra alarma geçti' sözlerine yer verilirken, 20 Şubat'a kadar devam edecek olan manevraların, Rusya'nın, daha önce görülmemiş bir seviyede Ukrayna topraklarını kuşatmasına imkan tanıdığına vurgu yapıldı.

Saldırı endişesi

2021'in Ekim ayından beri 120 bini aşkın Rus askerinin Ukrayna hudutlarına yığılmasının, geniş ölçekli bir saldırı endişesini artırdığı bildirildi.

Minsk ve Moskova'nın ilk defa ortak askeri manevralar düzenlemediği, fakat son tatbikatın "özel" olduğu aktarıldı. "Bu tatbikatlar, sonbaharda yapılır ve en az 6 ay önceden haber verilir." ifadeleri kullanıldı. Son tatbikata ilişkin duyurunun 18 Ocak'ta yapıldığı bildirildi.

Biden: 'Amerikalılar, derhal orayı terk edin'

Ayrıca ABD Başkanı Biden, Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri hareketlilikten sonra ABD vatandaşlarından Ukrayna'yı terk etmelerini istedi.

Biden, bir TV kanalına verdiği röportajda "ABD vatandaşları, şimdi Ukrayna'dan ayrılmalı. Eğer tahliyeler için asker yollarsam Dünya Savaşı çıkar. Dünyanın en büyük ordularından biri bu. Aniden işler rayından çıkabilir." açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar (0)