Rusya 10 günde dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi oldu

Rusya Ukrayna’ya operasyon kararı aldıktan sonra pek çok ülke ve kuruluş tarafından yaptırımlara maruz kalmıştı. 22 Şubat tarihinden beri yaptırımlara maruz kalan ülke Kuzey Kore, İran ve Suriye’yi geride bırakarak en çok yaptırım uygulanan ülke konumuna geldi.

GÜNDEM 08.03.2022, 09:30
Rusya 10 günde dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi oldu

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimde ülkelerin ve şirketlerin Rusya’ya yaptırımları devam ediyor. Son iki haftalık süreçte Rusya’nın Ukrayna’nın başta Kiev ve Donbas bölgesi olmak üzere çeşitli bölgelerine saldırmasının ardından pek çok şirket ve kuruluş Rusya’ya yaptırım uygulamaya başlamış, Rusya’da üretim yapan firmalar ise üretimlerini askıya aldıklarını açıklamıştı. Yaşanan gelişmeler üzerine Rusya Rublesi yüzde 20’dan fazla değer kaybetmiş ve Rus ekonomisi bu durumdan oldukça olumsuz etkilenmişti.

2 bin 778 yeni yaptırım uygulandı

Bu süreçte ülkelerin ve şirketlerin aldıkları yoğun yaptırım kararları ile birlikte Rusya en çok yaptırım uygulanan ülke konumuna geldi. Küresel yaptırımları inceleyen veri tabanı Castellum tarafından paylaşılan rapora göre Rusya’ya 22 Şubat tarihinden beri 2 bin 778 yeni yaptırım uygulandı. Böylelikle Rusya üzerine uygulanan toplam yaptırım sayısı 5 bin 530’un üzerine çıktı. Rusya bu anlamda Kuzey Kore, Suriye ve İran’ı da geride bıraktı. İran’a 3 bin 616, Suriye’ye 2 bin 608 ve Kuzey Kore’ye ise 2 bin 77 yaptırım uygulanıyor.

En çok yaptırımı İsviçre uyguladı

Dünyada en çok yaptırım uygulanan ülkeler arasında ayrıca Güney Amerika’da yer alan Venezuela ve Myanmar da yer aldı. Venezuela’ya uygulanan yaptırım sayısı 651 olurken bu rakam Myanmar için 208. Rusya’nın Ukrayna yapmış olduğu askeri müdahalenin ardından ülkeye en çok yaptırım kararı alan ülke ise İsviçre oldu. İsviçre operasyonların başlamasından bu yana Rusya’ya 568 yaptırım uyguladı. İsviçre’nin ardından ise Avrupa Birliği geldi. Avrupa Birliği de savaşın başlamasından bu yana 518 yaptırımda bulundu. AB’yi 512 yaptırım uygulayan Fransa, 454 yaptırım uygulayan Kanada ve 413 yaptırım uygulayan Avustralya takip etti. Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan yaptırım sayısı ise 243 oldu. Yapılan yaptırımların 2 bin 427 adeti kişilere uygulanırken, 343 tanesi ise kuruluşları hedef aldı. Ayrıca 6 yaptırım gemilere yönelik olurken 2 yaptırım ise uçaklara yönelikti.

Yaptırımlar 22 Şubat’taki kararnamenin ardından uygulanmaya başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 22 Şubat tarihinde Ukrayna’nın doğusunda yer alan ve Rusya yanlısı olan ayrılıkçı bir grubun yönetim isteklerini tanıdıklarına dair kararnameyi imzalamıştı. Bu adımın ardından pek çok ülke karara karşı çıkarak Rusya’ya yönelik yaptırımlar almaya başlamıştı. Putin kararnameden 2 gün sonra ise Donbas bölgesine askeri operasyon başlattıklarını açıklamıştı. Bunun üzerine özellikle batıda yer alan ülkeler Rusya’ya enerji, ulaşım ve finans alanında olmak üzere ağır yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Bununla birlikte pek çok ticari ve bireysel kısıtlamalar da getirilmişti.

Yorumlar (0)