Rus heyet Ankara'da... Gündem: İdlib!

İdlib'de Rusya destekli Beşşar Esed rejimi güçlerinin ilerleyişi sürüyor. Rusya'dan bir heyet, İdlib meselesini görüşmek üzere Ankara'ya geldi.

GÜNDEM 08.02.2020, 17:35
Rus heyet Ankara'da... Gündem: İdlib!

İdlib'de Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin ilerleyişi sürerken, Ankara önemli bir görüşmeye ev sahipliği yapıyor. 

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vasilievich Vershin'in başkanlığını yaptığı bir heyet, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet ile bir araya geldi.

Heyetlerde iki ülkenin savunma bakanlığından üst düzey isimlerin de yer aldığı ifade edildi. 

Söz konusu görüşmede Türkiye'nin, derhal bölgede ateşkes sağlanmasına ve Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin Soçi Mutabakatı'nda belirlenen sınırlara çekilmesine ilişkin beklentisini yeniden gündeme getireceği bildirildi. Aksi takdirde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bölgede gerekli adımları atacağı konusunda kararlılık vurgusu yapılacağı kaydedildi. 

Görüşmede ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gözlem noktalarına veya unsurlarına yönelik saldırılara misliyle karşılık verileceğinin ifade edileceği belirtildi. 

Çavuşoğlu dün duyurmuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında İdlib'deki son duruma ilişkin, "İdlib'deki durum vehametini koruyor. İdlib'de insani felaketi durdurmak için ne gerekiyorsa yapacağız." demişti. 

İdlib'de rejim unsurlarının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerine yönelik düzenlediği saldırıya ilişkin Çavuşoğlu, "Ayrıca rejim bizim askerlerimize de saldırdı, 8 şehidimiz oldu. Karşılığını kat kat fazlasıyla verdik. Bu konuda Rusya'ya da tavrımızı ilettik. Rejimin saldırganlığı attı. Rejimin garantörü olan Rusya'yla görüşmelerimizi devam ettiriyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü kaydederek, "Bu görüşmede heyetlerin bir araya gelmesi kararı çıktı. Rusya'dan yarın bir heyet Türkiye'ye geliyor. İhtiyaç olursa liderler düzeyinde de görüşülecek." açıklamasını yapmıştı. 

Yorumlar (0)