Rum kesiminde Maraş paniği sürüyor: "Meydan okuyorlar"

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC), "hayalet şehir" olarak adlandırılan Maraş'ın yerleşime açılmasına ve turizmin başkenti haline getirilmesine yönelik karar alması, Rum kesiminin tepkisini çekmeye devam ediyor. 

GÜNDEM 17.02.2020, 16:12
Rum kesiminde Maraş paniği sürüyor: "Meydan okuyorlar"

Doğu Akdeniz'de önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Maraş'ın yerleşime açılmasına ve turizmin başkenti haline getirilmesine yönelik önemli bir süreç başlatacak.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Söz konusu adımları "Türkiye’nin meydan okuma hareketi" olarak değerlendiren Anastasiadis, Maraş'ın açılma sürecinde diplomatik hamlelerde bulunacaklarını kaydederek, "Eli kolu bağlı kalmayacağız." ifadesini kullandı. 

"Türklerin tahrik edici faaliyetleri kabul edilemez"

Anastasiadis, Güney Kıbrıs'ta gerçekleştirilen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, "Türklerin Kapalı Maraş’taki tahrik edici faaliyetleri kabul edilemez, edilmeyecek. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gerek karadaki gerek Akdeniz'deki egemenlik haklarının ihlali kabul edilemezdir.  Yakın gelecekte olacakları belirleyecek olan diplomatik yol, uluslararası hukuk, Avrupa ilke ve değerleridir." dedi. 

Protesto notası göndermişlerdi

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Maraş için aldığı karar Famagusta kent yönetimini rahatsız etmişti.

Famagusta Belediye Başkanı Simos Ioannou, Türkiye'nin Maraş hakkındaki planları sebebiyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyelerine protesto notası gönderdiklerini bildirmişti. 

Ioannou, Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) Komutanı Elizabeth Spehar ile görüşme talebinde bulunduklarını kaydederek, "Barışçıl ancak etkili kararlar alacağız." demişti. 

Maraş, 1974 Kıbrıs Harekâtı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış bir şehir. 

Kamuoyu tarafından 'hayalet şehir' olarak adlandırılan, 46 yıldır sivillerin girişinin yasak olduğu şehir adeta film sahnelerini andırıyor. İçinde evlerin, otellerin, okulların ve eğlence mekânlarının olduğu, doğanın ele geçirdiği yerleşim yeri tekrardan hayata döndürülmeyi bekliyor.
 

Yorumlar (0)