Rize’deki heyelan ve selin ardından son durum ne?

Rize’de meydana gelen şiddetli yağış sele ve heyelana sebep olmuştu. Bölgede 2 kişinin arama çalışmaları sürerken hasar tespit çalışmaları da aralıksız bir şekilde devam ediyor.

GÜNDEM 18.07.2021, 11:45 18.07.2021, 17:06
Rize’deki heyelan ve selin ardından son durum ne?

Rize’de meydana gelen şiddetli yağıştan dolayı heyelan ve sellerde kaybolan 2 kişinin arama çalışmalarının yanında hasar tespit çalışmaları da aralıksız bir şekilde sürüyor.

Kayıp olan 2 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

Valilik tarafından yapılmış olan yazılı açıklamada, 14 Temmuz Çarşamba gününde Güneysu, merkez ve Çayeli ilçeleri başta olmak üzere şehir genelinde şiddetli yağışa bağlı heyelan ve sellerde kaybolan 8 kişiden 6 tanesinin cansız bedenine ulaşıldığı, kayıp olan 2 kişinin ise arama kurtarma çalışmalarının 57’si dalgıç olmak üzere 244 personelle 2 noktada sürdüğü kaydedildi.

İl Defterdarlığı’nca Büyükköy, Madenli, Güneysu, Muradiye belediyelerinde 4’er kişilik 5 ekip, merkezde koordinasyon amacıyla 6 personel olmak üzere toplamda 26 kişiyle zarar tespit çalışmalarının yapıldığı açıklamada, çalışmalar sonucunda 16 araç, 16 iş yeri ve 14 konutta ise hasar tespit edildiği ifade edildi.

Sahada 50 araç ve 150 teknik personel görev yapıyor

Yapılan açıklamada, İlbank Bölge Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce Büyükköy, Madenli, Güneysu ve Muradiye belediyelerinde 17 Temmuz’dan itibaren Amasya, Çorum, Tokat, Kars, Sinop, Sivas, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum il müdürlüklerinden 45 ekibin, aktif olarak sahada çalışmalarını sürdürdüğü, sahada 50 araç ve 150 teknik personelin görevli olduğuna işaret edilip şu ifadeler paylaşıldı:

10 bina yıkıldı 124 binaya ulaşılamadı

“Bununla birlikte Bakanlık tarafından 1 heyelan risk analizi aracı ile 2 koordinasyon aracı şehrimize gönderilmiştir. Afetten etkilenmiş olan bölgelerde afet önlem çalışmaları dahilinde dere yatağı tespitlerine istinaden çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte hasar tespit çalışmalarında kullanılmak için bir afet koordinasyon aracıyla 2 karavan, 1 multikopter drone, 1 georadar ve 1 lazer tarayıcı cihaz sahaya intikal etmiştir. Tespitin yapıldığı bina sayısı 885 ve bağımsız bölüm sayısı ise 2 bin 265’tir. Hasarsız bina sayısı 647, hafif hasarlı bina sayısı 79, ağır hasarlı bina sayısı 10, acil yıkılacak bina sayısı 15, yıkılan bina sayısı 10 ve ulaşılamayan bina sayısı ise 124’tür.”

Afet bölgelerinde 7 ekip çalışmalarına başladı

Gerçekleşen heyelan olaylarından etkilenilmesi muhtemel olan veya etkilenen iş yerleri veya konutlara ilişkin 7269 sayılı kanun dahilinde afet etüt çalışmalarının AFAD’ın koordinasyonunda yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, bu kapsamda afet bölgelerinde 7 ekibin çalışmalarına başladığı ifade edildi.

205 bina heyelan riski açısından incelendi

Açıklamada AFAD Başkanlığı’ndan ve çevre illerden teknik ekip desteğinin yapıldığı, 17 Temmuz’dan itibaren çalışmaların daha da yoğun bir şekilde sürdüğü vurgulanarak, “Şimdiye dek yapılan etütler neticesinde 140 farklı noktada 205 bina heyelan riski bakımından incelenmiştir. Yapılmış olan incelemeler sonucunda 44 konutun nakli yönünde karar alınmış ve 28 noktada ise heyelan önleyici istinat duvarları yapılması, 16 evin kontrol etütleri programına alınması önerilmiştir.” denildi.

55 köyde hafriyat kaldırma çalışmaları sürüyor

346 İl Özel İdaresi sorumluluğunda olan köyden 143 tanesinin afetten etkilendiğinin söylendiği açıklamada, yürütülmüş olan çalışma neticesinde ulaşımın sağlanamadığı köyün olmadığı, 55 köyde ise hafriyat kaldırma ve yol temizleme çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

200 bin metreküplük tresubat temizliği yapıldı

Halihazırda 150 personel ve 52 iş makinesiyle çalışmaların sürdüğü ve Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü 103. Şube şefliği yol ağına bağlı olan il ve devlet yollarında ulaşıma kapalı yolun bulunmadığı, İl Özel İdaresi emrinde toplamda 16 iş makinesinin görevde olduğu ve şimdiye dek 200 bin metreküplük tresubat temizliğinin yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Abonelerin tamamına enerji verildi

Devlet Su İşleri 22. Bölge Müdürlüğü’nce 12 farklı noktada 40 personel ve 24 araçla çalışmaların sürdüğünün kaydedildiği açıklamada, şehir genelinde dünden itibaren bütün trafo hasarlarının giderilerek abonelerin tamamına enerji verildiği kaydedildi.

1321 dekar çay bahçesi zarar gördü

Yine açıklamada Rize merkezde 1 küçükbaş ve 7 büyükbaş hayvanın telef olduğu ifade edilerek şu ifadeler paylaşıldı:

“35 arılı kovan ve 255 ton yem zayi olmuştur. Hemşin, Ardeşen, Güneysu, Çayeli Büyükköy beldesi ve Merkez Muradiye beldesinde toplamda 971 çay üreticisinin 1321 dekarlık çay bahçesi zarar görmüştür. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Güneysu, Çayeli ve Ardeşen’de 3 hasar tespit ekibiyle çalışmalarını sürdürmektedir.”

Yorumlar (0)