Rezidansta işkence davasında gerekçeli karar belli oldu

Konya'nın ilçesi Selçuklu’da kendisini "Eda" olarak tanıtan Merve K.'nin bir rezidansta işkenceye maruz bırakılmasına dair yargılamanın devam ettiği kamu davasında gerekçeli karar belli oldu.

GÜNDEM 17.05.2023, 14:27 17.05.2023, 14:51
Rezidansta işkence davasında gerekçeli karar belli oldu

8 Nisan 2022 tarihinde Konya'da bir rezidansta 28 yaşındaki Merve K., eski sevgilisi Murat Demirci'nin bir mesajlaşma uygulamasından kendisine yolladığı adrese gitti. Merve K., adreste Demirci'nin nişanlısı Sara Demir ve arkadaşı Tuğba Demirci’nin olduğunu fark etti. İki arkadaş Murat Demirci ile Merve K.'nin ilişkisi hakkında sorular sorarak, iddialara göre kıyafetlerini ve saçlarını keserek, üstünde sigara söndürdü.

Daireden kaçan Merve K., konu ile ilgili polise şikayette bulundu. Gözaltına alınan Tuğba Demirci, Sara Demir ve Murat Demirci ifadelerinin alınmasının ardından tutuklandı. Zanlılar adına "hürriyetinden yoksun kılma", "mala zarar verme", "cebir", "hakaret", "yağma" ve "birden fazla kişi tarafından silahlı tehdit" suçlarından 37'şer seneye kadar hapis cezası talebiyle Konya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Şikayetini geri çekti

Yargılama süreci içerisinde ismini "Eda" olarak değiştiren Merve K. şikayetini geri çekse de yargılama kamu davası şeklinde devam etti. Süreç içerisinde 3 zanlı hakkında tutuksuz yargılanma yoluyla tahliye kararı verildi. 6 Nisan günü karar duruşması gerçekleştirildi. Mahkeme heyeti, söz konusu kişilere "hürriyetten yoksun kılma" gerekçesiyle 6'şar sene, "tehdit ve hareket" gerekçesiyle 2 sene 6'şar ay, "yağma" suçunu da "kasten yaralama" kapsamı içerisinde görerek, 16 ay 15'er gün olacak biçimde toplam 9 sene 10 ay 15'er gün hapis cezasına karar verdi. Zanlılar, "mala zarar verme" suçundan beraat etti.

Ceza oranı arttı

Duruşmada gerekçeli karar belli oldu. Kararda, Eda K.'nin telefon ve çantasının faydalanma amacıyla alınmadığı, bu nedenle zanlıların üzerine atılan "nitelikli yağma" suçunun maddelerinin oluşmadığı ifade edildi.

Eda K.'nin vücudunda sigara söndürmek ve saçını ustura ile kesmenin yaralamayla sabit olduğu, "nitelikli yağma" suçu gerekçesiyle başlatılan kamu davasında kanıtların bir bütün şeklinde ele alındığında, "kasten yaralama" suçu gerekçesiyle ceza yoluna gidildiği belirtildi.

Eda K.'nin saçlarının kesilmesinde kullanılan usturanın "silah" olarak sayıldığı ve vücudunda sigara söndürüldüğüne değinilen kararda, kararı alınan cezanın yarı oranda artırıldığına da dikkat çekildi. Sigara söndürme davranışının ise "canavarca hisle" yapılmadığına işaret edildi.

Yorumlar (0)