Reuters: ABD askerleri ilk kez devriyeye çıktı

Reuters haber ajansı, Washington yönetiminin ABD askerlerini Suriye'den çekme kararının ardından ilk defa ABD güçlerinin Türkiye-Suriye sınırında devriyeye çıktığını iddia etti. 

GÜNDEM 31.10.2019, 13:45
Reuters: ABD askerleri ilk kez devriyeye çıktı

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Ekim günü ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi için talimat verdiğini duyurmuştu. Bu karardan sonra Türkiye, 9 Ekim günü kuzeydoğu Suriye’deki terör unsurlarına karşı Barış Pınarı Harekâtı’nı başlatmıştı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk heyeti,  17 Ekim günü Ankara’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığındaki üst düzey Amerikan heyetini ağırlamıştı. Bu görüşmede ABD ile Türkiye arasında sağlanmış ve terör örgütü YGP'nin Tel Abyad ile Resulayn arasındaki sınır hattından çekilmesi karşılığında harekâta ara verilmişti. 

22 Ekim günü ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Bu görüşmede de ABD ile varılan anlaşmanın dışında kalan bölgelerden terör örgütü YPG’nin çekilmesi için mutabakat imzalanmıştı. 

Konvoyun Kuzey Irak'tan Suriye'ye geçtiği ifade edildi

Fakat ABD’nin Suriye’den tüm askerlerini çekme kararı çok kısa sürdü. Başkan Donald Trump, İsrail ve Ürdün’ün bir grup ABD askerini Suriye’de bırakmalarını istediğini duyurdu. 

Yaklaşık 5 gün önce de ülkenin kuzeyinde bulunan petrol bölgelerini terör örgütü DEAŞ'tan koruma bahanesiyle 13 zırhlı askeri araçtan meydana  gelen bir ABD askeri konvoyunun Kuzey Irak’tan Suriye’ye geçtiği ifade edildi. 

Yorumlar (0)