Restorasyonu tamamlanmıştı: Erdoğan, Yeni Camii’nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restore edilen Yeni Camii ile ilgili “Burada benim de hatıram var” diyerek anısını dile getirdi.

GÜNDEM 06.01.2023, 16:06 08.01.2023, 10:34
Restorasyonu tamamlanmıştı: Erdoğan, Yeni Camii’nin açılışını yaptı

Yeni Camii'nin açılış töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Camide yapılan restorasyon işlemleri esnasında 175 ton kurşun değişikliği sağlandı” dedi.

“Hatırası var”

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "Yeni Camii konusu kenara atılacak bir durum değil. Burada benim bir hatıram var. Ben İmam Hatip Okulunda 4'üncü sınıfa giderken bir Kadir Gecesinde Feyzullah Hoca’mız ile beraber bir vaaz verdik. Hocamız bir vaazda bulundu, arkasından da ben sürdürdüm. Şimdi de nerelere kadar geldik. Buranın benim için bu şekilde bir hatırası da var” şeklinde konuştu.

Yapılan yenilikleri anlattı

Restorasyon çalışmalarının 2016’da başladığını aktaran Erdoğan, "Yeni Camii’mizin tamiratı, tadilatı ve restorasyonunu bitirdik. Yeni Camii’nin ilk inşaatı Osmanlı Padişahı 3'üncü Murad'ın eşi Safiye Sultan tarafından başlatıldı. 1665 yılında Sultan 4'üncü Mehmed'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından inşaat bitirilmişti. Yaklaşık 358 yıldır birçok kişinin ziyaret ettiği Yeni Camii’nin tadilatı ise 2016 senesinde başlatıldı. Bu noktada caminin kubbeleri ve saçakları 175 ton kurşun değişikliği yapılacak. Dış kısmı tamamıyla temizlendi. Revak ve beden duvarları kuvvetlendirildi. Özgün ürünlerle yapılmayan dışlık ve içlikler aslına uygun biçimde değiştirildi” dedi.

Yorumlar (0)