Rapor alıp düğüne giden işçi tazminattan oldu! Emsal niteliğinde karar

Sağlık raporu alarak işe gitmeyen bir işçi sosyal medyadan arkadaşının düğününde yer aldığını gösteren görüntüleri paylaşınca işten kovuldu. İş Mahkemesi’nin yolunu tutan işçi Yargıtay tarafından haksız bulundu ve emsal niteliğinde bir karar alındı.

GÜNDEM 22.03.2022, 13:40 22.03.2022, 13:42
Rapor alıp düğüne giden işçi tazminattan oldu! Emsal niteliğinde karar

Arkadaşının düğününe katılarak burada çektiği görüntüleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan bir işçi tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldı. Yıllar süren davanın ardından Yargıtay sağlık raporu verip işe gitmeyen ve arkadaşının düğününe giderek burada çektiği görüntüleri sosyal medyadan paylaşan iççinin tazminata hak kazanamayacağına hükmetti.

Emsal niteliğinde bir karar geldi

Fabrikada çalışan bir işçi arkadaşının düğününe gidip buradaki görüntüleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Üç gün devamsızlığın ardından işe giden işçi işyerine sağlık raporu verdi ancak olayın ardından işten kovuldu. İş Mahkemesi’ne başvuran işçi fabrikada ağır koşullarda çalıştığını ve bel ağrısının bulunduğunu bu nedenle rapor aldığını ancak iş yerinin devamsızlık yaptığı gerekçesiyle kendisini işten çıkardığını iddia etti. İş akdinin haksız olarak feshedildiğini aktaran davacı uzun zamandır yıllık izin için izin verilmediğini, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmediğini ve uzun zamandır alacağı ücretler olduğunu öne sürerek davanın kabul edilmesi için talepte bulundu. Davalı olan şirket ise bu iddiaları reddetti. Mahkeme davanın kısmen kabul edilmesi yönünde karar aldı. Davalı işveren bu kararı temyize götürünce devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal niteliğinde bir karar aldı.

Rapor geçerli sayılmadı

Alınan kararda şu ifadelere yer verildi:

Paylaşılan dosya tutanakları arasında davacının devamsızlık yaptığı gösteren evrakların yanı sıra davacının 7 Nisan 2018 tarihinde aldığı rapor da yer almaktadır. Bunun yanında davacının devamsızlığına yönelik 8 Nisan 2015 tarihinde yazılan savunma yazısında davacının işverenden izin talep ettiği ancak işverenin izin vermeyerek davacının rapor alması gerektiğini söylediğini ve bu sebepten ötürü işe gelmediğini açıkladığı yer almakta; dava dilekçelerinde ise 7 Nisan tarihinde davacının rahatsızlığı nedeniyle işe gelemediği ve iş akdinin haksız yere feshedildiği beyan edilmiştir. Yine dosya içerisinde davacının sosyal medya hesapları üzerinden paylaştığı paylaşımın altında yer alan yorumlarda davacının Ankara’da savcı bir amcasının olduğu ve davacının rapor sorununu çözdüğüne yönelik yazışmalar yer almaktadır. Söz konusu evraklar ve sosyal medya konuşmalarının değerlendirilmesi neticesinde 7 Nisan 2015 tarihinde alınan raporun sıhhatli olmadığı ve bu nedenle geçerli kabul edilmemesine karar verilmiştir. Mahkeme tarafından hatalı bir şekilde verilen kıdem ve ihbar tazminatı reddi yerine kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.

Yorumlar (0)