Ramsay Hunt sendromu nedir? Ramsay Hunt sendromunun tedavisi var mı?

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ramsay Hunt sendromuna yakalandığını açıklayan ünlü şarkıcı Justin Bieber, hayranlarını korkuttu. Peki, Ramsay Hunt sendromu nedir? Ramsay Hunt sendromunun tedavisi var mı?

GÜNDEM 12.06.2022, 10:14 13.06.2022, 09:11
Ramsay Hunt sendromu nedir? Ramsay Hunt sendromunun tedavisi var mı?

Justin Bieber’in önceki gün yaptığı açıklamada Ramsay Hunt sendromuna yakalandığını ve tedavisinin sürdüğünü duyurdu. Yüz kaslarının önemli bir bölümünü hareket ettiremediğini açıklayan Bieber’in felç geçirdiği öğrenildi. Bieber’ın bu açıklamalarının ardından Ramsay Hunt sendromu da merak konusu oldu. 

Ramsay Hunt sendromunun tedavisi var mı?

Yüz felci ve zonaya büyük oranda benzeyen Ramsay hunt sendromunun bazı farklı özellikleri de bulunuyor. Zona ve suçiçeği gibi rahatsızlıkların da kaynağı olan varicella-zoster virüsü, Ramsay Hunt sendromunda da etkili oluyor ve kulak içinde şiddetli ağrılar oluşturuyor. İlk olarak şiddetli kulak ağrısı ile belirtisini gösteren Ramsay Hunt sendromuna genellikle 30-50 yaş aralığında rastlanılıyor. Bu sendrom, yüzdeki kas hareketlerini ciddi oranda olumsuz etkiliyor. Bu hastalığın tedavisinde erken tanı hayati önem taşıyor. Tedavi sürecinin geç başlaması durumunda yüz hatlarında kalıcı hasarlar oluşabiliyor.

Ramsay Hunt sendromununda hangi rahatsızlıklar görülür?

Ramsay Hunt sendromuna ilişkin bilgileri paylaşan Nöroloji Uzmanı Dr. Hale Alpman Gökmen, “Aslında bu hastalık genellikle 30 ve 50 yaş arası bireylerde görülür. Bu sendromu doğuran virüs, bazı yüz sinirlerini olumsuz olarak etkiliyor ve yüz felcine benzeyen rahatsızlıkları doğuruyor. Genelde kulak bölgesinden itibaren etki gösterirler. Kulakta kalıcı çınlama, şiddetli ağrılar, baş ağrısı, baş dönmesi ve bazen işitme sorunlarına kadar etkileri görülebilir. Bu sendroma yakalanan hasta, felç geçiren taraftaki gözünü kapatmakta ve kontrol etmek çok zorlanır. Gözler ve ağızlarda kuruluk oluşur. Sendromu taşıyan hasta rahat bir şekilde yemek yiyemez ve suyu uzun süre ağzında tutamaz. Bu belirtilere sahip hastaların derhal bir nöroloğa gözükmeleri gerekiyor. Bu durumlarda acil müdahale şarttır. Tedavi yöntemi elbette bulunuyor. Genellikle antibiyotik ve kortizon tedavisi uygulanır. Ancak dediğimiz gibi erken müdahale çok önemli. Aksi takdirde kalıcı hasara sebebiyet verebilir. Eğer hasta tedavi süreçlerine rağmen toparlayamazsa kas elektrik uyarımı ile müdahale ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Ramsay Hunt sendromunun belirtileri neler?

Ramsay Hunt sendromunun belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, kulakta şiddetli ağrı, baş ağrısı, işitme kaybı gibi şikâyetler yer alıyor. Buna ek olarak Ramsay Hunt sendromunun başlangıcında tat kaybı, göz ve ağız kısmında yüz felcini andıran kaymalar ve deride döküntü de sık sık görülüyor. Bu sendromun tedavisi için en sık kullanılan tedavi yöntemi, virüs enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar olarak ön plana çıkıyor. 

Yorumlar (0)