Ramazan Tedbirleri genelgesi yayınlandı: 'İftar çadırı, pide kuyruğu, teravih...'

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ramazan tedbirleri kapsamında bir genelge yayınlandı.

GÜNDEM 12.04.2021, 11:23 12.04.2021, 12:54
Ramazan Tedbirleri genelgesi yayınlandı: 'İftar çadırı, pide kuyruğu, teravih...'

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliklerine Ramazan Tedbirleri genelgesi gönderdi.

İftar çadırlarına izin yok

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, geçmişten beri Ramazan ayında uygulanan geleneksel ritüellerin, uygulamaların, toplumsal hareketliliği riski artırma ve toplum sağlığına ilişkin oluşacak olumsuzlukları engellemek amacıyla bu sene yapılmayacağı açıklandı. Bu kapsamda, bugün ilk teravih namazının kılınmasıyla birlikte başlayacak olan Ramazan ayında uygulanacak yeni tedbirler duyuruldu.

Yayınlanan Ramazan Tedbirleri genelgesinde, iftar çadırlarına izin verilmeyeceği açıklanırken ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek verileceği ve fahiş fiyat eylemlerinde bulunan işletmelere yönelik denetimlerin artırılacağı açıklandı.

İnsanların toplu katılım göstereceği sahur veya iftar gibi kalabalıkları bir araya getirecek etkinliklere, iftar çadırlarına izin verilmezken, vatandaşların evlerinde de sahur ve iftar saatlerinde misafir kabul etmemeleri konusunda çağrıda bulunuldu.

Teravih namazları evde kılınacak

Pandemi önlemleri çerçevesinde teravih namazlarının, geçen sene olduğu gibi evde kılınacağı açıklanırken salgın yayılımı açısından riski artırmaması için vatandaşların, teravih namazlarında bir araya gelmemeleri konusunda uyarılarda bulunulacak.

Ekmek ve pide kuyruklarına önlem

Ramazan boyunca iftar saatinde veya öncesinde oluşması muhtemel pide ve ekmek kuyruklarının, sağlık açısından oluşturacağı risk göz önünde bulundurularak, ekmek satışının iftar saatine kadar ve ekmek üretiminin ise iftardan 1 saat öncesinde sonlandırılmasına karar verildi. 

İftarın ardından bu fırın işletmelerinde satış, üretim ve diğer işlemlerin devam edebileceği belirtildi.

İl genelinde muhtemel yoğunlukların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınacağı belirtilirken türbe ziyaretlerinde oluşacak kalabalıkların, yetkili birimler tarafından önlemlerinin alınacağı aktarıldı.

Toplu taşıma sefer sayıları artıyor

İftar saatlerinde ve öncesinde oluşması muhtemel trafik yoğunlukları dikkate alındığı genelgede, iftar saatlerinden 3 saat öncesinden başlanarak toplu taşımalardaki araç sayılarının artırılacağı açıklandı.

Mezarlık ziyaretlerinde, bu ziyaretlerin kontrollü bir şekilde yapılması için mezarlıklarda giriş ve çıkışların planlanacağı, sosyal mesafe ve maske kontrolüne ağırlık verileceği açıklandı.

Ramazan boyunca alışverişlerde yoğunlukların artması ihtimaline karşılık, kalabalık grupların oluşabileceği yerlerde sosyal mesafe kurallarına uyulmasına ilişkin önlemlerin alınacağı belirtildi.

İhtiyaç sahibi vatandaşlara destek 

Şehirlerdeki vali ve ilçelerdeki kaymakamlar tarafından gerekli koordinasyon sağlanarak, yetim ve öksüz çocuklar başta olmak üzere ihtiyaç sahibi olan dar gelirli vatandaşlara destek sağlanacağı açıklandı.

Yorumlar (0)