Putin’in Barış Pınarı çekincesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtına yönelik ilk açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 11.10.2019, 14:30 11.10.2019, 15:04
Putin’in Barış Pınarı çekincesi


​​​​​​Putin, “Türkiye'nin Suriye'deki harekâtı neticesinde esir alınmış olan IŞİD militanları kaçabilir, Ankara'nın bu durumu kontrolü altına alıp alamayacağı konusunda emin değilim." açıklamasında bulunurken operasyonun yapıldığı bölgede DEAŞ kuvvetlerinin toplandığı bölgeler olduğunu hatırlattı.

"Türk Ordusundan emin değilim"

Bu kuvvetlerin şimdiye dek YPG/PYD/PKK tarafından baskılandığını ve Türk ordusunun müdahalesiyle DAEŞ’lilerin kaçabileceğini vurgulayan Putin, operasyona ilişkin "Türk ordusunun bu durumu çabucak kontrolü altına alıp alamayacağından emin değilim." yorumunu yaptı.

“Kaynakları sonuna kadar kullanmalıyız”

Putin operasyona dair DEAŞ çekincesini vurgulamasının ardından bu militanların hapishane ve kamplardan kaçmasıyla ortaya çıkacak tehdidin kontrol altına alınabilmesi için istihbarat servislerinin imkân ve kaynaklarını sonuna kadar kullanmaları gerektiğini ifade etti.

DEAŞ’a dair çekinceleri var

"IŞİD'ciler (kaçarlarsa) nasıl ve nereye yönelecekler, Türkiye topraklarından mı yoksa Suriye'de kimsenin denetiminde olmayan yerlerden mi geçecekler ya da Irak yahut başka ülkelerin topraklarından mı geçip yollarına ilerleyecekler? Bunların hepsini anlamamız, bilmemiz ve istihbarat servislerimizin kaynaklarını ortaya koymamız gerekiyor." diyen Putin’in Barış Pınarı’nın gerçekleştiği gün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptıkları telefon görüşmesinde Türk tarafına 'durumu enine boyuna tartma' çağrısında bulunduğu biliniyor.

Yorumlar (0)