Putin: Ukrayna ile üst düzey müzakerelere açığız

Çin Devlet Başkanı Şi ile telefondan görüşen Vladimir Putin, Ukrayna ile yapılacak üst düzey müzakerelere açık olduklarını belirtti.

GÜNDEM 25.02.2022, 17:31
Putin: Ukrayna ile üst düzey müzakerelere açığız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi. Şi yapılan görüşmede Putin’e Ukrayna’da yaşanan olayların müzakere ile çözmek için çağrıda bulundu. Putin ise Ukrayna ile yapacakları müzakerelere hazır olduklarını ifade etti.

Çin Dışişlerinin paylaştığı bilgilere göre iki lider arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde Ukrayna’daki sorunlar ele alındı. Şi, Ukrayna’da özellikle son iki günde yaşanan sorunların müzakere yöntemleri ile çözülmesi için çağrıda bulundu. Putin ise Çin Devlet Başkanı Şi’ye Rusya ve Ukrayna’nın yaşadığı sorunun tarihsel boyutlarını anlatıp bölgedeki askeri operasyona dair bilgiler verdi.

“NATO ve ABD güvenlik endişelerimizi görmezden geliyor”

Putin ifadelerinde NATO ve Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun süredir Rusya’nın güvenlik endişelerini görmezden geldiğini ve verdiği sözleri yerine getirmediğini ifade etti. Putin doğuya doğru ilerleyişin devam ettiğini aktararak bu durumun Rusya için bir kırmızı çizgi olduğunu aktardı. Ayrıca Ukrayna ile yapılacak üst düzey görüşmeler de açık olunduğu vurgulandı.

“Çin, tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazır”

Çin Devlet Başkanı Şi ise Ukrayna’da yaşanan gelişmelerden sonra tüm dünyanın buraya odaklandığını belirterek yaşanan gelişmelerin özel koşullarını değerlendirdiklerini açıkladı. Şi ayrıca Soğuk Savaş zihniyetinden uzaklaşılarak her ülkenin güvenlik sorunlarının ele alındığı, kararlı ve sürdürülebilir bir mekanizmanın müzakere kurularak gerçekleştirilmesi gerektiğini açıkladı. Şi ayrıca şu sözlere yer verdi:

“BM Şartları’nın amaç ve ilkelerine sadık kalınmalı. Çin, her ülkenin toprak bütünlüğü ve eğemenliği hususunda tutarlı bir tutuma sahip. Bunun yanı sıra kapsamlı, ortak ve etkili bir güvenlik mekanizmasının oluşturulabilmesi ve merkezinde BM’nin yer alacağı hukaka dayalı bir sistemin oluşturulabilmesi için tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazırız.”

Yorumlar (0)