Putin'in kısmi seferberlik ilanına dünyadan tepkiler: "Başarısızlığın itirafı"

Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlığını desteklediklerini duyuran Rusya Devlet Başkanı Putin, kısmi askeri seferberlik ilan etti. Putin'in kararı bazı ülkeler tarafından tepkiyle karşılandı. Ukrayna, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Almanya, Letonya, Hollanda ve ABD’den gelen açıklamalarda, Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı "zayıflık", "panik göstergesi" ve  "başarısızlık" olarak nitelendi.

GÜNDEM 21.09.2022, 16:01 21.09.2022, 17:24
Putin'in kısmi seferberlik ilanına dünyadan tepkiler: "Başarısızlığın itirafı"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, "Ukrayna'yı yok etmeye çalışan Rusların seferberlik, banka hesaplarının bloke edilmesi ve sınırların kapatılmasını elde ettiğini" söyledi.

Ukrayna: “Üç günlük savaşın 210. günü”

Twitter hesabından bir paylaşım yapan Podolyak, "'Üç günlük' savaşın 210. günü. Ukrayna'yı yok etmeye çalışan Ruslar sonunda şunları elde etti: 1. Seferberlik. 2. Firarilerin hapsi. 3. Kapatılan sınırlar, banka hesaplarının bloke edilmesi. 4. Özel askeri firmalar bünyesinde mahpuslardan kurulu birlikler. Hala plana göre gidiyor, değil mi? Yaşamın harika bir mizah anlayışı var" sözlerini kullandı.

AB: “Saldırganlık ve savaşın artacağına işaret”

Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Putin'in kısmi seferberlik kararını, "Rusya'nın savaşı sürdüreceğinin ve saldırganlığını artıracağının işareti" olarak yorumladı. 

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Rusya'da kısmi seferberlik ilanı ile Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk, Donetsk ve Herson'da ayrılıkçıların dün Rusya'ya katılma konusundaki referandum kararını yorumladı.

Son kararları değerlendiren Stano, "Putin'in yıkıcı savaşını sürdüreceğine ve artıracağına ilişkin uluslararası camiaya verilmiş açık bir işaret" olduğuna dikkat çekti. 

"Bütün bunlar, Putin'in krizin çözümüne katkı sağlamak istemediğini, krizi daha da derinleştirmek istediğine işaret ediyor." sözlerini kullanan Stano, BM sözleşmesinin ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini belirtti.

Putin'in ülkesini savunmak için nükleer silah dahil olmak üzere her yolu deneyeceğine ilişkin sözleri sorulan Stano, "Putin nükleer bir kumar oynuyor" sözlerini kullandı.

İngiltere: “Başarısızlığın itirafı”

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya tarafından Ukrayna'nın bazı bölgelerinin yasa dışı bir şekilde ilhak edilmesinin, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in planının başarısız olduğunun itirafı" manasına geldiğini bildirdi.

Wallace, Putin'in ulusa sesleniş konuşmasından sonra yaptığı açıklamada, "Putin'in nüfusunun bir bölümünü harekete geçirmeme sözünü tutmaması ve Ukrayna'daki bazı bölgelerini yasa dışı bir şekilde ilhak etmesi, planının başarısızlığa uğradığının itirafıdır." açıklamasını yaptı.

Putin ve Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun, on binlerce vatandaşını gerekli donanımlar olmadan feci bir biçimde ölüme gönderdiğine dikkat çeken Wallace, "Hiçbir tehdit ve propaganda, Ukrayna'nın bu savaşı kazandığı, uluslararası toplumun birleştiği ve Rusya'nın küresel bir paryaya dönüştüğü gerçeğini gizleyemez" değerlendirmesini yaptı.

ABD: “Zayıflık göstergesi”

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink, buna benzer bir açıklama yaparak, "Seferberlik ve referandum zayıflık göstergesi" açıklamasında bulundu. 

Brink, yaptığı açıklamada ABD'nin hiçbir zaman Ukrayna topraklarında Rusya'nın, hak iddialarını tanımayacağını aktardı. 

Hollanda: “Panik işareti”

Hollanda ve Letonya, Rusya lideri Vladimir Putin'in kısmi seferberlik ilanı üzerine, Ukrayna'ya daha çok destek çağrısı yaptı. Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Putin'in kısmi seferberlik ilanı üzerine, Ukrayna'ya daha çok destek verilmesini istedi.

Twitter'dan açıklama yapan Rinkevics, "Putin, Ukrayna'nın bazı bölgelerinin ilhakını ve kısmi seferberliğini duyurdu. Ukrayna'yı desteklemeli ve nun şantajına boyun eğmemeliyiz" sözlerini kullandı. Rinkevics, Rusya'nın Avrupa ve dünya barışı için bugün, "geçen asırdaki Nazi Almanyası kadar tehlikeli olduğunu" söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise Putin'in kısmi seferberlik ilanının "panik işareti" olduğuna dikkat çekti. Rutte, "Macaristan büyüklüğünde bir bölge Ruslar tarafından halen işgal ediliyor." açıklamasını yaparak Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeleri gerektiğini aktardı.

Almanya: “Referandumu tanımayacağız”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un sözcüsü, Rusya'nın kısmi seferberliğinin Moskova'nın Ukrayna'daki saldırılarının başarısızlığını işaret ettiğini ifade etti. Sözcü, Ukrayna'da Rusya'nın işgali altındaki 4 bölgedeki referandumları Almanya'nın asla tanımayacağını duyurdu.

Putin’in kısmi seferberlik ilanı

Rusya lideri Putin, ulusa sesleniş konuşmasıyla ülkede kısmi askeri seferberlik ilan etti. Putin, Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlığını desteklediklerini söylerken, Rusya'nın toprak bütünlüğü için 'her türlü silahı kullanmaya hazır olduklarını' açıkladı. Rus gönüllülerin Donbas'ta savaşmasına izin vereceklerini söyleyen Putin, Moskova'nın silah üretimine daha çok harcama yapacağını da aktardı.

Yorumlar (0)