Projenin ayrıntıları ortaya çıktı: 1 milyon kişi yerleşecek!

Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge"de kurulacak yerleşim yerine 1 milyon Suriyeli'nin yerleştirileceği düşünülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "barış koridoru" olarak düşündükleri bölgedeki projeleri Katar Emiri Tamim tarafından da beğenildiğini kaydederek, "Bu konutları yaparsak dünyaya örnek teşkil edecektir." ifadesini kullandı. 

GÜNDEM 26.11.2019, 15:26
Projenin ayrıntıları ortaya çıktı: 1 milyon kişi yerleşecek!

İngiltere'nin başkenti Londra'da 3-4 Aralık'ta gerçekleştirilecek NATO zirvesinin ardındanTürkiye, İngiltere, Almanya ve Fransa arasında dörtlü zirve gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu zirvede "güvenli bölge"de yatırımlar için destek konusunu ele alacak.

Katar dönüşünde konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Erdoğan, "Uluslararası donörler toplantısını biz gündeme getireceğiz. Sayın Trump'a, sayın Putin'e ve Sayın Tamim'e bu konuları açtım. Katar NATO ülkesi değil; ama bu konularda hasas bir ülke. 'Barış Koridoru' olarak düşündüğümüz bölgedeki projeleri ben Katar Emiri Tamim'e vermiştim. Sayın Tamim de projelerimizi beğendi. Bu konutları yaparsak dünyaya örnek teşkil edecektir." ifadelerini kullandı.

"Mültecilerle ilgili gelişmelere bir örnek olacak"

Erdoğan, Tel Abyad ve Resulayn arasındaki bölgeye yapılması planlanan konutlara ilişkin, şunları söyledi:

"Özellikle Tel Abyad ve Resulayn arasında bir adım atabiliriz. 120 kilometre uzunlukta ve 30 kilometre derinlikte konutların yapımının başlaması bile gerek Suriye'de, gerekse tüm dünyada mültecilerle ilgili gelişmelere bir örnek haline gelecektir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir proje uygulaması yok. Gerçekleşirse ilk defa burada olacak. Özellikle konutlar, hastane, okul, ibadethane ve sosyal donatılar görenleri büyülüyor. Böyle bir adımın atılması takdir topluyor."

Katar'ın da bu projeyi destekleyebileceğini kaydeden Erdoğan, "Birlikte bu çalışmaları yürütebiliriz noktasındalar. Başka da çıkış yolu pek yok." diye konuştu.

"Arap Ligi, 1 kuruş destek sağlamadı"

Erdoğan, Arap Ligi'ne de seslenerek, "Arap Ligi'nde Türkiye'ye karşı yalan yanlış bazı tavırlar oldu. Bizim ülkemizdeki 4 milyon mültecinin 350 bini Kürt, 3,5 milyonu ise Arap, Ezidi, Keldani, Arami ve diğerlerinden oluşuyor. Bütün bunların yüküne katlanan ve 40 milyon dolar harcama yapan Türkiye. İşte bu yapılanları göremedikleri gibi Arap Ligi'nin mensupları olarak bu bölgeye 1 kuruş destek sağlamış da değiller. Sonra utanmadan, sıkılmadan Türkiye'ye saldırıyorlar. Böyle de bir gerçek var." dedi. 

140 köy kurulacak

Söz konusu proje kapsamında Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge"de oluşturulacak yerleşim yerine 1 milyon Suriyeli yerleştirileceği düşünülüyor. 30 bin nüfuslu 10 bölgede, 5 biner nüfuslu 140 köy kurulacak. Her köy, 3 oda 1 salon, 100 metrekarelik bin evden meydana gelecek. 

Her eve 4 dönümlük tarım alanı verilecek

Her köyde ikişer cami, 16 sınıflı 2 okul, 1 gençlik merkezi, 1 spor merkezi, 1 de idare merkezi bulunacak. Köydeki her eve 4 dönümlük tarım alanı verilecek. Her bölgede 100 metrekarelik 3+1 ve 2+1'lik 6 bin ev olacak.

1 merkez cami, 10 çevre cami, 16'şar sınıflı 8 okul, 1 lise, 2 spor salonu, 5 gençlik merkezi, 1 küçük stadyum, sosyal alanlar, 8 bölgede 10 yatak kapasiteli, 2 bölgede 200'er yatak kapasiteli hastaneler, küçük endüstriyel alanlar ve üniversitelerin kurulması planlar arasında yer alıyor. 

Toplam alan için 92.6 milyon metrekarenin olması gerekiyor. Her köyün yerleşim alanı 590 bin metrekareden meydana geliyor. 140 köy için yerleşim alanı büyüklüğü de 82,6 milyon metrekare olarak belirlendi.

Her bölgenin büyüklüğü 1 milyon metrekare, böylece 10 bölgenin toplam büyüklüğü ise 10 milyon metrekare olacak. Tarım alanları için 140 milyon metrekare alan şart. 1 milyon kişinin yerleşim masrafı yaklaşık olarak 26 milyar dolar olarak belirlendi. 

Yorumlar (0)