Prof. Dr. Orhan Kural koronavirüse yenik düştü

Prof. Dr. Orhan Kural koronavirüsten dolayı 70 yaşında yaşamını yitirdi.

GÜNDEM 23.12.2020, 11:04 23.12.2020, 17:05
Prof. Dr. Orhan Kural koronavirüse yenik düştü

Profesör Orhan Kural, koronavirüs sebebiyle 28 Kasım tarihinde kaldırıldığı İstanbul’daki bir hastanede tedavi altındaydı. 9 Aralık tarihinden beri yoğun bakımda tedavisi süren 70 yaşındaki Kural bu sabah yaşamını yitirdi.

Cem Yılmaz’dan başsağlığı mesajı

Orhan Kural, Cem Yılmaz’a açtığı dava ile gündemdeydi. Cem Yılmaz, sosyal medya hesabı üzerinden Kural’ın yaşamını kaybetmesine ilişkin bir paylaşım gerçekleştirdi.

Yılmaz paylaşımında “Senelerdir aramız çok iyi olmasa dahi Orhan Kural için çok üzüldüm. Huzur içinde yatsın, sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.” dedi.

Orhan Kural kimdir?

1950 senesinde İstanbul’da doğan Orhan Kural, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesini 1972 senesinde bitirdi. 1973 yılının Mayıs ayında burslu olarak okuduğu New York Columbia Üniversitesi’nden Maden Yüksek Mühendisi, 1978 yılının Eylül ayında ise ‘Doktor’ unvanını aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 44 yıl boyunca hizmet veren Kural, son 9 senede Maden Mühendisliği’nin Bölüm Başkanı olarak görev aldı.

Yazarlıkla, bilimle, seyahatle ve fotoğrafçılıkla ilgilenen Kural, farklı ülkeleri tanıttığı 17 farklı gezi kitabı ve Bu Başka Kitap isimli bir de anı kitabı yazdı. Kural’ın matematik kitabı da bulunurken, Türkiye’de değişik yerlerde ve yurt dışında 42 kişisel fotoğraf sergisi açtı. Türkiye’de ve bununla birlikte yaklaşık 60 ülkede 6 bine yakın konferans verdi.

İtalyanca, İngilizce ve Almanca dillerini bilen Kural, BM’ye kayıtlı 193 ülkeyi gezen ve Nomadmania web sayfasında, dünyanın en gezgin 50 insanının içindedir.

Türkiye Gezginler Kulübü Kurucu Başkanı olan Kural, 2003 senesinde Benin Fahri Konsolosluğu’na, 2013 senesinde ise Vanuatu Fahri Konsolosluk Yardımcılığına geldi. Bine yakın ödülü ve plaketi olan Kural’a, 2014 senesinde Cotonou’da “Benin Cumhuriyeti Devlet Nişanı” verildi.

Yorumlar (0)