Prof. Dr. Azap koronavirüsün ne zaman biteceğini açıkladı

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “Pandeminin bitişi gelecek yıl Ocak, Şubat ayı gibi olur diye bekliyoruz.” dedi.

GÜNDEM 27.05.2021, 16:45 28.05.2021, 10:16
Prof. Dr. Azap koronavirüsün ne zaman biteceğini açıkladı

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele döneminde aşılama tüm hızıyla sürerken son dönemde Türkiye’de vaka sayılarında da kayda değer bir düşüş görüldü.

Yerli aşı çalışmaları devam ederken Sputnik, Biontech ve Sinovac aşılarının Türkiye’ye gelmesi için yeni anlaşmalar gerçekleştirildi. 21’incisi yapılan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Kongresi’nde uzman isimler konuya ilişkin değerlendirmeler yaptı.

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap koronavirüste gelinen son durum ve aşılamaya ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

“Aşılanmanın hızlı bir şekilde bitirilmesi gerekli”

Pandemiyle mücadelenin bütün dünyada devam ettiğini ve aşılamanın virüsle savaşta çok büyük bir yer tuttuğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeliği de yapmış olan KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azayp, “Ülkemiz 270 milyon aşıyı temin edebilecek konumda gibi gözüküyor. Nüfusumuzun 3 katında olan bir aşı bu, dolayısıyla aşı temin edildiğinde halkımız da eğer buna istekli olursa hızlıca günlük 1-1.5 milyon kişi aşılanıp birkaç ay içinde de toplumun yüzde 50-60’lık kısmının aşılanması yönünde hedefe ulaşabiliriz.

En kötü aşı koronavirüsten iyidir. Eğer toplumda belirli bir kesimi aşılayamazsak virüs o kesimin içinde dolaşmayı sürdürür. Dolaşmayı sürdürdükçe değişimler sürer ve yeni varyantlar görürüz. Bir zaman sonra aşıdan kaçabilecek kadar değişmiş olabilirler. Böyle bir durumda yeniden aşılanma gerekir. Bunun yaşanmasını önlemek amacıyla hızlıca aşılamayı bitirmek gerekli.” dedi.

“Pandeminin bitişinin gelecek yılın Ocak-Şubat olmasını bekliyoruz”

Azap koronavirüsün ne zaman biteceğine ilişkin de değerlendirmeler yaparak, “Muhtemelen gelecek yılın Ocak ve Şubat ayı gibi pandemi bitecektir. Hindistan varyantı herkesin gündeminde. Bu varyantların koronavirüsün orijinal halinden daha öldürücü olduğuna ilişkin bir kanıt elimizde yok. Öyle bir değişim noktasına gelir ki daha öncesinde hastalığı geçirmiş kişilerin antikorları tanımaz veyahut bu virüsü ya da aşılanmış kişiler virüsü tanımaz ve yeniden salgında başa dönmek gibi bir durumla karşı karşıya kalırız. Henüz maskeyi çıkartabilecek durumda değiliz. Eğer açık havada mesafeyi koruyamazsanız ve bu süre uzarsa, açık havada olmanızın koruyucu etkisi de ortadan kalkıyor. Maskesiz olarak yaşamımıza devam edebilmemizin ön koşulu toplumda yeterli bağışıklığın oluşmuş olması. Önlemler gevşetilecek umarım kademeli bir düzeyde gevşetilecek.” şeklinde konuştu.

“Biraz aceleci davranılıyor, mart başındaki durumumuzdayız”

Salgının seyrine dair açıklamalar yapan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Gelecek yaz sezonu için ümitliyiz. Gerçekten sözü edildiği gibi aşılar gelirse ki baya etkili aşılar mRNA aşıları. Bunları etkili bir şekilde yapabilirsek yaz sonrası için ümidim var. Olumlu bakmaya çabalıyorum çünkü hepimizde bir yorgunluk var ve bunu kontrol altına almaya çabalıyoruz. Kısıtlamalardan bir an önce kurtulmak istiyoruz. Şu anda biraz acele edildiğini görüyorum. Mart başındaki durumumuzdayız. Haziran ayını özellikle biraz daha kontrollü bir şekilde geçirmemiz gerektiğine inanıyorum. Açılmak için aceleci davranmamalıyız. Haziran ayını kazasızca atlatmak istiyoruz. Kimsenin bu aşıları olmaya ilişkin korku taşımasına gerek yok.” dedi.

“Açık veya kapalı ortamda maskeleri çıkarmamalıyız”

Bilim Kurulu üyelerinin açılmaya ilişkin kararlardan haberlerinin olmadığına dair açıklamalar yapan Yavuz, “Üzücü bir durum meydana geldi gerçekten mart ayındaki açılmayı ben bilmiyordum, kendim için söyleyebilirim. Martın başındaki durumda olduğumuza inanıyorum, herhangi bir değişiklik yok. Çılgın bir açılma olursa neler olacağını gördük. Sakin davranıp bilimsel gerçeklere göre hareket edersek ekonomik olarak daha az kaybımız olacak. Açık havada kimse yoksa yanınızda tabii ki maske takmanıza gerek yok. O eşiklere ulaşmış değiliz. Çok fazla vaka var. Enfeksiyonunun bulaşma riske Türkiye için hala yüksek, yakın temaslarda açık havada da kapalı ortamlarda da maskeyi şu anda çıkaramayız maalesef.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)