PKK saldırılarında zarar görmüştü: Tarihi kilise restorasyon sonrası yeniden açıldı

Diyarbakır Sur’da tarihi Surg Girapos Kilisesi 2015 senesinde meydana gelen terör olayları esnasında büyük bir zarar almıştı. Ortadoğu’nun en büyük Ermeni kilisesinde restorasyon çalışmaları sona erdi. Kilise 7 senenin ardından yeniden ibadet için açıldı.

GÜNDEM 08.05.2022, 10:28 08.05.2022, 11:51
PKK saldırılarında zarar görmüştü: Tarihi kilise restorasyon sonrası yeniden açıldı

Diyarbakır Sur’da 2015 yılında PKK’lı teröristler tarafından yapılan saldırılarda zarar alan, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nca sağlanan kaynak ile Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolünde restorasyonu yapılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin açılışı için tören yapıldı.

Medeniyetlerin beşiği Diyarbakır'da Surg Giragos Ermeni Kilisesi yeniden açıldı

Törende konuşma yapan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Diyarbakır şehrinin farklı inançlara ve kültürlere ev sahipliği yapan, medeniyetlerin beşiği olan, ülkenin kadim şehirlerinden bir tanesi olduğunu ifade etti.

Ersoy yaptığı paylaşımda, “Anadolu’nun her yerinde yer alan ibadethanelerin, kardeşliğin ve saygının nişanesi olduğunu düşündüklerini söyleyerek, “Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde ayin yapılacak olmasından, terörün hedefi olan bu yapının tekrar ibadete açılacak olması sebebiyle kilise cemaatinin heyecanını paylaştığımızı ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.

Türkiye Ermenileri Patirği Sahak Maşalyan açılışta konuştu

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ise gerçekleşen açılışın tarihine dikkat çekti.

Her tapınağın farklı bir kişiliği olduğunu söyleyen Maşalyan, bu kilisenin de kimliği ve kişiliği olan bir tapınak olduğunu söyledi.

Maşalyan, şu ifadeleri kullandı:

“Eski zamanlardaki insanlar, yaşamın, kendilerine Allah tarafından sunulan bir armağan olduğunun farkındalardı ve t1apınakları olan mabetler ise onların Tanrılarına bir armağanıydı. İşte Diyarbakır’da bulunan Ermenilerin yapmış olduğu tam olarak buydu. Ermeni halkının ve kilisesinin o güne dek ulaşmış olduğu medeniyetle bu topraklarda meydana gelen büyük bir kültür sentezinin anıtını oluşturmak, ayrıca onu yerin ve göğün Rabb’ine armağan etmek. Diyarbakır Ermenilerinin bu kutlu arzuları Orta Doğu’nun en büyük Ermeni kilisesinin yapılmasının ardından taçlanmış oldu.”

Ardından açılışı gerçekleştirilen kilisede 7 senenin ardından çal çalındı, kutlama ayini gerçekleştirildi, mumlar yakıldı ve dua edildi.

Haberin Foto Galeri'sinin devamı için tıklayınız.​​​​​​

Yorumlar (0)