PKK gösterilerine Dışişlerinden sert uyarı! Avrupa’ya nota üstüne nota verildi

Türkiye’nin, NATO’ya girme isteminde bulunan Finlandiya ve İsveç’ten teröre desteklerini çekmelerini talep etmesinden sonra Yunanistan, Fransa ve Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde PKK gösterilerinde artış yaşanması dikkatlerden kaçmadı. Ankara, bu ülkelerin büyükelçilerini Dışişleri’ne çağırarak ardı ardına nota verdi.

GÜNDEM 05.06.2022, 10:12
PKK gösterilerine Dışişlerinden sert uyarı! Avrupa’ya nota üstüne nota verildi

PKK’nın Fransa ve Almanya’da gerçekleştirdiği gösteriler sebebiyle bu iki ülkenin Ankara büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak nota verildiğini geçtiğimiz haftalarda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurmuştu. Bakan Çavuşoğlu, “Hem Ankara’da hem de Berlin ve Paris’te Türkiye Büyükelçilikleri aracılığıyla tepkimizi gösterdik. Bu ülkelerin büyükelçilerini bakanlığımıza çağırdık. Konu ile ilgili tepkimizi göstererek, sertçe uyardık” dedi.

Alman Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geliyor

Terör örgütünün faaliyetlerine izin ve destek verilmesinin tepkisiz kalmayacağını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Görevlilerimiz de o ülkelerle görüşme yaptılar. Bunun yanı sıra her iki ülkenin bu terör örgütlerinin gösterilerine izin verdikleri için notayı da büyükelçilerine verdik. Bu konunun tekrar yaşanmaması gerektiğini de dile getirdik” şeklinde ifade etti. Bunun yanı sıra Çavuşoğlu’nun, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un önümüzdeki hafta Türkiye’ye yapacağı ziyaretinde de PKK konusunu gündeme getireceği belirtildi.

Terör örgütleri Yunanistan’ı “Güvenli liman” olarak görüyor

Türkiye’nin terör örgütlerine verilen desteklere karşı son tepkisi Yunanistan’a yönelik gerçekleşti. Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Christodoulos Lazariz, ülkesinin terör örgütlerine sağladığı yardımlar ve Atina’daki Türk Büyükelçiliği civarında gerçekleştirilen PKK gösterileri sebebiyle geçtiğimiz gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Alınan bilgiye göre, Lazaris’e terör yapılanmalarının Yunanistan’da finansman, eleman ile propaganda temini faaliyetlerini kolaylıkla gerçekleştirdiği ve terörle beraber olan çevreler için Yunanistan’ın güvenli liman kimliğinin arttığı vurgulandı. Bunun yanı sıra Türkiye’nin güvenliğine tehdit oluşturan teröristlerin her türlü eğitim ve lojistik imkanlarından faydalandıkları Lavrion kampı örneği verildi.

“Son zamanlarda uyarının seviyeleri arttı”

Ankara’nın daha öncesinde de PKK gösterilerine karşı hassasiyetini diplomatik şekillerde dile getirdiğine vurgu yapan kaynaklar, “Fakat son zamanlarda terör yapılanmalarının eylemlerinde bir yükseliş yaşanması dikkat çekiyor. Bu sebeple Ankara’da ilgili ülkelerin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağırıp sözlü uyarıda bulunuyor. Bunun yanı sıra da yazılı Nota vererek, yaşanan olaylarla ilgili tepkisini gösteriyor. Geçtiğimiz dönemlere göre Türkiye tepki seviyesini bir üst kademeye çıkardı” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)