Pinterest’in de temsilci atamasıyla tüm temsilci atamaları tamamlandı 

2020’de çıkarılan 7253 sayılı kanun kapsamında yurt dışı kaynaklı tüm sosyal ağların Türkiye’ye temsilci ataması kararlaştırılmış ve sosyal ağlar için birkaç aylık süre verilmişti. Son güne kadar bekleyen pek çok sosyal ağ, Türkiye’nin kanundan geri dönüşü olmadığını anladığında temsilci atamaya başlamıştı. Son olarak Pinterest'in de temsilci atamasıyla birlikte tüm sosyal ağların Türkiye'ye temsilci atamaları tamamlanmış oldu.

GÜNDEM 09.04.2021, 15:47 10.04.2021, 13:54
Pinterest’in de temsilci atamasıyla tüm temsilci atamaları tamamlandı 

2020’de çıkarılan 7253 sayılı kanun kapsamında yurt dışı kaynaklı tüm sosyal ağların Türkiye’ye temsilci ataması kararlaştırılmış ve sosyal ağlar için birkaç aylık süre verilmişti. Son güne kadar bekleyen pek çok sosyal ağ, Türkiye’nin kanundan geri dönüşü olmadığını anladığında temsilci atamaya başlamıştı. 

Bugün temsilci atayan ve diğer sosyal ağlar içerisinde en sona kalan Pinterest ile birlikte tüm sosyal ağların temsilci atama işlemleri tamamlanmış oldu.

Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Pinterest’in temsilci atadığını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan duyurdu. Sosyal medya hesabı üzerinden duyuruyu yapan Sayan, “haberler güzel” diyerek söze başladı. Ömer Fatih Sayan, temsilci haberini şu şekilde verdi: 






7253 sayılı kanun nedir?

2020 senesinde yürürlüğe konan 7253 sayılı kanun, kısaca, Türk vatandaşlarının sosyal medya üzerindeki çirkin karalama, iftira, hakaret, küfür, taciz, psikolojik baskı ve daha pek çok konuya karşı korunmasını sağlıyor. 



Kanunun çıkışına kadar olan dönemde pek çok kişi, birbirine tahammül edemediği durumlarda sosyal medya üzerinde hakarete, küfre ve daha pek çok çirkinliğe varan davranışlar sergiliyorlardı. Bunu yapan kişiler ise sosyal medya sağlayıcıları tarafından ifşa edilmiyor, şikayette bulunmak isteyen mağdurlar arkalarında dayanak bulamadıkları için zorluk yaşıyorlardı.

Bu durumun önüne geçmek, herhangi bir şikayet durumunda suçlunun kısa sürede bulunmasını ve mağdurun mağduriyetinin giderilmesini amaçlamak amacıyla yurt dışı kaynaklı sosyal medya kaynaklarının Türkiye’ye temsilci ataması istendi.



Başta hepsi karşı çıktı

Bu kanun karşısında neredeyse tüm sosyal ağlar itiraz etti. Böyle bir durumun söz konusu olmayacağı belirtilmesine rağmen temsilci atamayan sağlar, önce 10 milyon TL sonrasında ise 30 milyon TL olmak üzere para cezaları ve yavaşlatma ile karşılaştı. 



Sonrasında Pinterest hariç hepsi kabul etti

Ceza ve kısıtlama üzerine kısa sürede temsilci atanacağına dair taahhüt veren Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Tiktok ve Priscope gibi kanallara karşın temsilci atamamakta ısrar eden tek kanal Pinterest olmuştu.

Son olarak bugün de Pinterest’in temsilci atamasının ardından Türkiye’de temsilcisi bulunmayan sosyal ağ kalmadı.



Sosyal ağlardan istenen şartlar var

Türkiye’ye temsilci atayan sosyal ağlardan istenen bazı şartlar bulunuyor. Bunlar ise şu şekilde:

  • Türkçe başvurulara Türkçe cevap verilmesi.
  • Özel hayatın gizliliği ve kişilik haklarının ihlali kapsamında başvuru yapanlara 48 saat içinde cevap verilmesi. 
  • Sosyal ağların yılda 2 kez “kullanıcı başvuruları hakkında rapor” yayınlaması. 
  • Türkiye’de yaşayan kullanıcıların verilerinin Türkiye’de barındırılması.

Yorumlar (0)