Pentagon: F-35'in parçalarını Türkiye üretmeye devam edecek!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-35'in bazı parçaları için 2022 senesine kadar Türklerle çalışmayı sürdüreceklerini duyurdu. 

GÜNDEM 01.07.2020, 10:26
Pentagon: F-35'in parçalarını Türkiye üretmeye devam edecek!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), F-35 savaş uçağının bazı parçaları için iki sene daha Türk şirketleri ile çalışmayı sürdüreceklerini bildirdi. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jessica Maxwell, Türk şirketlerinin F-35 savaş uçağı için 139 parça ürettiğini hatırlatarak, bu üretimin 2020 yılı boyunca süreceğini ifade etti. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Maxwell, sanayi ortaklarının kontratlarını uygulayacaklarını belirterek, F-35 programının düzeni bozan, maliyetli ve gerekli olmayan sözleşme fesihlerinden uzak durmaya çalıştığına dikkat çekti. 

Maxwell, F-35 programının çeşitli alternatifler bulmak amacıyla araştırmalarını sürdürdüğünü ve bu hususta planlarını uygulamayı sürdüreceklerini kaydetti.

Ne olmuştu?

Türkiye, S-400 hava savunma sistemini Rusya'dan almıştı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bu duruma karşılık olarak 2019 yılının Temmuz ayında Türkiye'nin F-35 programına ortaklığını askıya aldığını duyurmuştu.

Fakat Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türk şirketlerinin bazı parçaların üretimini gerçekleştirebilmeleri için mevcut kontratları iptal etmemiş ve Türk şirketlerinin 2020 yılının sonuna kadar parça sağlamayı sürdürmesine müsaade edilmişti. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle F-35 parçalarının üretiminde büyük sıkıntılar meydana gelmişti. 

F-35 savaş uçağı için Türk şirketleri tarafından 1000'den fazla parça üretiliyordu. 

Türkiye, 100 adet F-35A tipi savaş uçağı satın alacağını bildirmiş ve 6 tanesinin de mülkiyetini teslim almıştı. 

Fakat Türkiye'nin F-35 programına ortaklığının askıya alınmasının ardından Türk uçaklarının ABD Hava Kuvvetleri için satın alınması hususunda ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) yetki tanınmıştı.

Yorumlar (0)