Pentagon'dan skandal "Türkiye" raporu

Pentagon Genel Müfettişi Glenn Fine, terör örgütü DEAŞ'ın, "Amerika'nın Suriye'nin kuzeyinden çekilmesinden" ve "Türkiye'nin bölgede Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmasından" faydalandığını ileri süren bir rapor hazırladı. Glenn Fine'ın iddiasına göre "Barış Pınarı DEAŞ'a cansuyu oldu".

GÜNDEM 20.11.2019, 10:12
Pentagon'dan skandal "Türkiye" raporu

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Genel Müfettişi Glenn Fine'ın düzenli aralıklarla hazırladığı ve terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadele edilen operasyonda gelinen noktanın değerlendirildiği raporların en sonuncusu yayımlandı.

"Barış Pınarı DEAŞ'a cansuyu oldu" iddiası

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Genel Müfettişi Glenn Fine'ın 116 sayfalık skandal raporunda, "DAEŞ, 'Türkiye'nin Barış Pınarı isimli operasyonu' ve sonrasında 'Amerikan askerlerinin azaltılmasını' Suriye içindeki kapasitesini ve kaynaklarını yeniden toparlamak ve yurt dışında saldırı planlama kapasitesini güçlendirmek yolunda kullandı." dedi.

"Bağdadi öldü ama tehlike geçmedi"

Pentagon Genel Müfettişi Glenn Fine'ın raporunda, "terör örgütü DEAŞ lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin ölümünün DEAŞ'a vurulan önemli bir darbe olduğu fakat Ebu Bekir El Bağdadi'nin ölümünün DEAŞ tehdidine son vermeyeceği" uyarısı yapıldı.

"Batı'ya saldırılar olabilir"

DEAŞ raporunu kaleme alan Pentagon Genel Müfettişi Glenn Fine, DEAŞ terör örgütünün Batı ülkelerini hedef almak için gereken alan ve zamana sahip olacağı ve uzun vadede DEAŞ'ın Suriye'de bazı bölgelerde kontrolü yeniden ele geçirmeyi hedefleyeceğini ve küresel anlamda etkisini arttırmaya çalışacağını kaydetti.

"DEAŞ'lılar firar edebilir"

Raporda ayrıca dışarıda aktif olan terör örgütü DAEŞ mensubu teröristlerin, Suriye'de PKK/YPG kontrolündaki gözaltı merkezlerinde tutulan DEAŞ'lı mahkumların firar etmesini sağlama teşebbüsünde bulunmasının muhtemel olduğuna vurgu yapıldı.

ABD asker çekti, Türkiye operasyon başlattı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin kararlılığı sonrası Amerikan askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekme kararı almış ve Türkiye de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 9 Ekim'de bölücü terör örgütü PKK/YPG güçlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nin Suriye Milli Ordusu (SMO) ile hareket ettiği operasyon, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünya genelinde PKK destekçisi ülkeler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Tepkiler üzerine Trump kararını yumuşattı

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi üyeleri, Barış Pınarı Harekâtı sebebiyle Türkiye'ye yaptırımlar öngören tasarılar hazırlamıştı. Hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler Türkiye karşıtı cephede yer alınca, Başkan Donald Trump çekilme planını "kısmi çekilme" şeklinde yumuşatmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerlerinin bölgede petrol sahalarının korunması için kalacağını duyurmuştu. Suriye'den kısmi çekilme tamamlandığında bölgede yaklaşık 600 Amerikan askerinin kalacağı belirtiliyor.

Yorumlar (0)