Pentagon'dan 'nükleer' uyarısı! ABD, yakın takibe aldı

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’yı işgal eden Rusya'nın nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmediklerini ifade etti.

GÜNDEM 05.03.2022, 12:05 06.03.2022, 09:06
Pentagon'dan 'nükleer' uyarısı! ABD, yakın takibe aldı

Rusya'nın Ukrayna işgali 10. gününde de devam ederken, Rusya lideri Putin'in Rus ordusuna 'caydırıcı güçleri savaş haline geçirme’ yönündeki emri, tüm dünyada nükleer savaş endişesini uyandırmıştı.

“Caydırıcılığımıza güveniyoruz”

Rusya lideri Putin, Rus ordusuna 27 Şubat’ta, "caydırıcı güçlerini özel savaş durumuna" geçirmesi yönünde talimat vermişti.

Pentagon'dan bir yetkili, Putin’in bu talimatının, Rus nükleer doktrininde tanımını göremediklerini ve bu meseleyi araştırdıklarını duyurmuştu.

Günlük basın toplantısı düzenleyen Kirby, Ukrayna-Rusya savaşına yönelik değerlendirmelerde bulunarak, stratejik kuvvetlerinin Rusya tarafından teyakkuza geçirilmesi ile ilgili nükleer silahlarını konuşlandırmasında bir değişiklik olup olmadıkları ile ilgili soruya şu cevabı verdi:

"Rusya'nın stratejik nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında bir değişiklik fark etmedik ve tabii ki her gün yaptığımız gibi bunu yakın bir şekilde takip ediyoruz. Şunu söylemeliyim ki Bakan Austin, bizim stratejik caydırıcılığımıza oldukça güveniyor ve ülkemizi savunmamız ile ilgili rahat.”

“Odessa’da hareketlilik şu an yok”

Kirby, Karadeniz'den Ukrayna'nın Odessa şehrine yönelik olarak Rusya'nın bir harekata girişip girişmediğine ilişkin soruya, "Karadeniz'den Odessa'ya yönelik bu sabah itibarıyla bir saldırının olduğuna işaret edecek bir hareketlilik saptamadık." cevabını verdi.

Kısa sürede Odessa'ya karşı bir harekatın olmayacağı anlamına gelmediğini ifade eden Kirby, karadan Herson'un batısına doğru ilerlemeyi sürdüren Rus birliklerinin kuzeydoğudan Odessa'ya yönelik saldırı gerçekleştirme ihtimalinin de olabileceğine vurgu yaparak, Rusların tam anlamıyla Odesa'ya nasıl bir harekat başlatacağını şu an bilmediklerini kaydetti.

“Santral saldırısında ağıt mühimmat kullanıldı”

Zaporijya Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgede yaşanan çatışmaları "Rusların düşüncesiz bir biçimde askeri güçle nükleer santrali almaya çalışması" şeklinde yorumlayan Kirby, "O yangını başlatan durumun ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Saldırı vardı. Bölgede ağır mühimmat kullanıldı ve Rus birliklerinin, santralin kontrolünü ele geçirmek adına başlattığı saldırı vardı." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)