"Pençe Kartal-2"nin tüm detayları açıklandı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 4 gün süren zorlu harekâtı "Pençe Kartal-2"nin tüm ayrıntıları açıklandı.

GÜNDEM 15.02.2021, 16:52 16.02.2021, 12:51
"Pençe Kartal-2"nin tüm detayları açıklandı

TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri), PKK/KCK bölücü terör örgütü ve diğer terör unsurlarını etkisiz duruma getirerek Irak'ın kuzey bölgesinden vatandaşa ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını yok etmek için, Gara bölgesinde teröristler tarafından kullanılan hedeflere 10 Şubat 2021 Çarşamba günü saat 02.55’te başlatılan zorlu "Pençe Kartal-2 Harekâtı"nı noktaladı.

Harekâtın, hassas planlama ve koordinasyon sonrası hayata geçirildiği öğrenildi.

Gara bölgesindeki bölücü terör örgütü PKK/KCK yapılanmasını yok etmek maksadıyla ayrıntılı bir plan ve ardından hazırlıklar yapıldı. Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından bölge arazilerinin modellemeleri yapıldı ve bu modellemeler üzerinde yoğun provalar gerçekleştirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), harekâtın planlanması safhasında da icrası esnasında da sivil halkın güvenliği ile çevrenin korunmasına azami itina gösterdi.

41 uçak aynı anda PKK hedeflerini vurdu

Harekâta başlanması emrinin verilmesi ile birlikte Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan muharip filolardan 41 savaş uçağı Gara'ya doğru kalkış yaptı. 

Uçakların kalkış zamanları, bölgedeki tüm hedeflere aynı anda yaklaşarak imha edecekleri biçimde gerçekleştirildi. Harekâtta "Havadan İhbar Kontrol Uçağı"nın yanı sıra SİHA'lar ve tanker uçakları da görev aldı. 4 gün süren zorlu operasyonda görev alan uçaklara, tanker uçakları tarafından sıkça yakıt ikmali yapıldı.

Teröristlere ait 50’den fazla hedef havadan başarıyla vuruldu. PKK barınakları, sığınakları, mühimmat depoları ve sözde karargahın vurulması sonrası kara operasyonuna geçildi.

Askerler, saat 04.55'ten itibaren harekat bölgesine "uçan kale" diye adlandırılan Kara Kuvvetleri Komutanlığının CH-47 Chinook helikopterleriyle indirildi. Kara unsurlarının indirildiği harekât bölgesi ise 25 kilometre derinliğinde ve 75 kilometre genişliğinde idi. 

7 demir kapılı, 3 girişli ve 9 odalı mağara!

Gece görüş kabiliyetlerinin yanı sıra hava ve bölge şartlarına uygun tüm teçhizatla donatılmış Türk askerleri, terör hedeflerine yönelik harekâtı karadan sürdürürken, hava desteği de sağlanmaya devam etti.

İstihbarat çalışmaları neticesinde, bölücü terör örgütü PKK tarafından alıkonulan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Gara bölgesinde bulunan bir mağarada olabileceğine dair bilgiler ışığında harekâta devam edildi.

Bu bilgi çerçevesinde, dere yatağına ve dere yatağının her iki yanında bulunan yüzde 60 meyle sahip mağaraya odaklanıldı. Mağaranın bulunduğu bölgede belirlenen 3 noktaya CH-47 Chinook helikopterlerle indirme yapıldı ve hava hücum harekâtı gerçekleştirildi.

Zorlu arazide bulunan ve 3 girişinin olduğu saptanan mağara, 9 odadan ve 7 demir kapıdan oluşuyordu. Mağaranın zemininin çimento dökülerek düz hâle getirildiği, tavanlarının ise sera naylonu ile kaplanarak korunmaya çalışıldığı belirlendi.

Mağara'daki tünellerin genişliğinin ortalama 1,20 metre, yüksekliğinin ise zaman zaman 2 metreye ulaştığı, mağaranın çıkışında yarım metre yüksekliğe sahip duvar olduğu görüldü.

2 terörist canlı yakalandı

Harekâtın 3. gününde mağaradan çıkarak kaçmaya çalışan bir PKK mensubu terörist de Türk askerleri tarafından sağ yakalandı. 4. günde ise aynı noktadan kaçma girişiminde bulunan ikinci terörist daha canlı olarak yakalandı. Böylelikle, Gara ile ilgili bilgi edinilebilecek 2 terörist canlı olarak yakalanmış oldu.

Operasyonun ilerleyen saatlerinde de bu 2 teröristten sağlanan bilgilerden faydalanıldı.

13 Türk vatandaşını şehit ettiler

Yoğun çatışmalar sonraıs kontrol altına alınan mağaraya giren Türk askeri, farklı tarihlerde PKK tarafından alıkonulan 13 Türk vatandaşının cansız bedenine ulaştı.

Masum ve silahsız vatandaşlar üzerinde yapılan ilk incelemede birinin göğsünden vurularak öldürüldüğü, 12'sinin ise mağaranın sorumlusu olan terörist tarafından yakın mesafeden başlarından vurularak infaz edildikleri saptandı.

Yakalanan teröristler konuştu

Bölücü terör örgütü PKK mensubu teröristlerin caniliğini ise, canlı yakalanan 2 teröristin ifadeleri ortaya daha da net koydu.

İki terörist, mağaranın sözde sorumlusunun, mağaraya harekât başladığı sırada öleceklerini anlayıp 13 vatandaşı tek tek şehit ettiğini söylediler. Otopsi ve kriminal sonuçların da ilerleyen günlerde açıklanması bekleniyor.

Etkisiz sayısı artabilir

Diğer taraftan, mağarada bulunan teröristlerin hepsi Türk askeri tarafından etkisiz duruma getirildi. 

Harekatta 2'si sağ olmak üzere 53 terörist etkisizleştirilirken, bu sayının artacağına dair bölgeden yeni bilgi geldi.

Yorumlar (0)