Pençe Kartal-2 Harekatı sona erdi: 48 terörist ex, 2 sağ ele geçirildi, 13 vatandaşımız şehit

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sona eren Pençe Kartal-2 Harekatı'na ilişkin yaptığı bilgilendirmede  48 teröristin öldürülürken 2’sinin sağ olarak ele geçirildiğini, yapılan operasyonla kontrol altına alınan mağarada 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşıldığı bildirdi.

GÜNDEM 14.02.2021, 10:51 15.02.2021, 09:01 Hanife
Pençe Kartal-2 Harekatı sona erdi: 48 terörist ex, 2 sağ ele geçirildi, 13 vatandaşımız şehit

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Irak'ın kuzeyi Gara bölgesindeki teröristlere ait hedeflere yönelik gerçekleştirilen Pençe Kartal-2 Harekatı'nın sevk ve idare edildiği sınır hattındaki Harekat Merkezi'ne geldi. Bakan Akar’a, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal eşlik etti.

Bakan Akar burada yaptığı konuşmada harekatın son durumuna ilişkin bilgi verdi. Akar,  Türkiye’nin hudut güvenliğini sağlamak ve daha önce güvenlik nedenlerinden dolayı açıklanamayan, teröristler tarafından kaçırılan vatandaşlarımız hakkında istihbaratı teyit etmek ve gerekli müdahalede bulunmak, PKK/KCK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirmek amacıyla; uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklar doğrultusunda, Irak kuzeyi Gara bölgesinde 10 Şubat 2021'de 'Pençe Kartal-2 Harekatı' başlatıldığını belirtti.


50’den fazla sığınak, barınak ve mühimmat depoları ile sözde karargah yerlerinin hava harekatı ile başarılı bir şekilde tahrip edildiğini, hava harekatından sonra başlayan kara operasyonunun başlangıcında 3 kahraman personelin şehit düştüğünü, 3 personelin ise yaralandığını aktaran Bakan Akar, harekat boyunca 3’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 48 terörist öldürüldüğü, 2 terörist ise sağ olarak ele geçirilmesi ile toplam 50 teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

Pençe Kartal-2 Harekatı ile teröristlere ağır bir darbe indirilerek bölgenin kontrol altına alındığını aktaran Akar,  mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 masum ve silahsız vatandaşlarımızın naaşlarına ulaşıldığını, yapılan ilk incelemede birinin omuzundan, diğer 12 vatandaşımızın ise başlarından vurularak şehit edildiklerinin tespit edildiğini belirtti.



Akar, “Keşke 13 vatandaşımızı oradan sağ salim çıkarabilseydik. Ancak alçaklar, caniler, bu silahsız masumları yaptıkları katliamla şehit ettiler. Böylece PKK’nın kalleş ve cani yüzü bir kez daha göstermiştir" diyerek harekat sırasında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Türkiye’ye başsağlığı ve sabır, yaralı personele de acil şifalar diledi.


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler Pençe Kartal-2 harekatının detaylarını anlattı

Bakan Akar'ın ardından söz alan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler yaptığı konuşmada harekatın detaylarına ilişkin bilgi verdi.

Güler, harekat alanın 75 kilometre genişliğinde ve 25 kilometre derinliğinde, bugüne kadar icra edilen harekatların hemen hemen en büyük bölgesi olduğunu belirtti.

Güler, gerekli hazırlıkların uzun süredir icra edildiğini vurgulayarak,  Haftanin'de, Hakurk ve diğer bölgelerde yapılan faaliyetlerden sonra terör örgütünün çok sıkıştığını ve bütün ağırlıklarıyla Gara bölgesine yerleştiğini, burada kendilerini çok emniyette ve rahat içinde olduklarını düşünürken onlara ağır bir darbe vurulduğunun altını çizdi.


Ayrıca Güler, kaçırılan personellere yönelik verdiği bilgide, kaçırılan vatandaşlarımızın arasında 2015 yılından önceki ortamda kaçırılanların olduğunu ve bu vatandaşlarımızı da çok çeşitli mağaralarda saklayarak kaçırmaya çalıştıklarını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“En sonunda istihbarat kurumlarımızdan aldığımız bilgiler, elde ettiğimiz bizim kendi özel çalışmalarımız, keşif unsurlarının çalışmaları sonucunda bunların Gara bölgesinde olabileceğine dair çok iyi kanıtlar bulduk ve bunların üzerinde de çalışmaya başladık. Bu alandaki araziye model araziler ve tesisler yaparak ilgili birliklerimiz bizzat üzerinde yoğun çalışmalar yaptılar."

"Hedefler aynı anda vuruldu"

Yapılan tüm bu çalışmalar ardından 10 Şubat saat 02.55'te 41 uçakla bölgede belirlenen tüm hedefleri aynı anda imha edecek şekilde hava harekatının başlatıldığını aktaran Orgeneral Güler,  bu harekata; Havadan İhbar Kontrol uçağı, tanker uçakları, destek uçakları ve SİHA'larının da eşlik ettiğini belitti.

75'e 25 kilometrelik alandaki planlanmış hedeflere helikopterle kahraman unsurlarının bölgeye indiğini ve yaşanan ilk temasta 3 kahraman personelin şehit düştüğünü, 3 personelinde yaralandığını ifade etti.

Çatışmaların harekatın birinci ve ikinci gününde de aynı şekilde devam ettiğini anlatan Orgeneral Güler, üçüncü gün söz konusu mağaraya geldiklerini, dere yatağı ve her iki yanında yüzde 60 meyilli olduğunu belirterek “Gerçekten bu bölgede Hava Kuvvetlerinin görerek ateş etmesine kesinlikle mani bir alandı. Bunun için seçilmiş bir arazi. Mutlak suretle bu yere girmek için bizzat karadan gidip oraya girilmesi şarttı.” İfadelerine yer verdi.



"9 oda, 7 demir kapı ve 3 girişli mağara"

Güler, söz konusu mağaranın özelliklerine ilişkin verdiği bilgide, mağaranın 3 girişi, 9 odası ve 7 tane de demir kapısı olduğunu söyledi. Ayrıca mağaranın içerisinde sürekli zikzaklar olduğunu belirten Güler, bazı noktalar da 1.20 metre yüksekliğinde, insanların sadece sürünerek veya çömelmiş vaziyette yürümek zorunda olduğu bir yapının oluşturulduğunu da belirtti. Güler, ”Belli ki uzun bir çalışmadan sonra bu mağara meydana getirilmiş. 3. gün akşamüstü mağaradan kaçmaya çalışan bir terörist, 4. günde yine aynı noktadan sabah kaçmaya çalışan başka bir terörist unsurlarımız tarafından yakalanmıştır. Bu teröristler içerde toplam 8 teröristin olduğunu söylemiştir." dedi



“Model arazi dahil yoğun bir eğitim faaliyeti icra edildi"

 Söz konusu operasyona ilişkin personellerin model arazide dahil yoğun bir eğitim sonucu başarılı bir şekilde operasyonun gerçekleştirildiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Sonuç olarak Gara bölgesindeki terör yapılanmasını bertaraf etmek için ayrıntılı bir planlama ve hazırlık yapılmıştır. Yapılan bu hazırlığa uygun şekilde de harekat icra edilmiştir.”

Teröristlere çok ağır zayiat verdirildiğini ve bundan sonra bu operasyonda olduğu gibi artık kendilerini rahat hissettirmeyeceklerini ve bunu her gün kendilerine yaşatacaklarını belirten Güler,  operasyonda görev alan tüm personeli tebrik etti.
 

Yorumlar (0)