Paşinyan diyecek ki: Türkiye demir yolu bile planlamış!

Türkiye, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan savaşın neticesini bilerek Azerbaycan'a ulaşım için Nahçıvan'a demir yolu projesi hazırladı.

GÜNDEM 12.11.2020, 12:24 12.11.2020, 15:01
Paşinyan diyecek ki: Türkiye demir yolu bile planlamış!

AA Editör Masası'nın konuğu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı ile AA editörlerinin sorularını cevapladı.

Yatırımların pandemi döneminde bile hız kesmeden sürdüğünü, Covid-19 pandemisi döneminde toplam 5,7 milyar dolar yatırım yapıldığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Covid-19 pandemisiyle dünyada maske savaşlarının başladığını, Türkiye'nin ise maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarını büyük titizlikle yürüttüğünü, Bakanlık uhdesindeki tüm şantiyelerin izole edildiğini kaydederek, devlet olarak tüm salgın ve afetlere karşı ivedilikle organize olup, kısa sürede bertaraf etmek için tüm kurumlar olarak el birliğiyle çalışıldığını ifade etti.

Tünel

"Yatırımlarımıza devam ediyor, üretici, sanayici ve turizm ulaşımı için katkı sağlıyoruz." diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye'de 2002 senesine kadar 50 kilometre tünel olduğunu, şu an toplam uzunluğun 600 kilometreyi geçtiğini dile getirerek, 200 kilometre uçunlukta tünel inşaatının da sürdüğü bilgisini verdi.

Otoyol

Bakan Adil Karaismailoğlu, Kuzey Marmara Otoyolu'nun son kesimini oluşturan İzmit-Akyazı hattının 21 Aralık'ta hizmete açılacağına dair sıcak bilgiyi paylaşarak, böylece 400 kilometre hattın tamamlanacağını kaydetti.

Demir yolu

Türkiye'nin demir yolu ağlarını fizibilitelere göre planladıklarını, yatırımlarla altyapı tamamlandığında Türkiye'nin dünyada lojistik süper güç olacağını vurgulayan Bakan Adil Karaismailoğlu, sanayiciye müjde vererek, tüm sanayi alanlarının demir yoluna ve limanlara bağlanacağını, lojistik maliyetinin yüzde 10'un altına düşeceğini kaydetti.

Altyapı ve yolcu memnuniyetini zirveye taşıyacak demir yolu markası oluşturulacağı ve önümüzdeki senelerin "demir yolu seneleri" olacağını ifade eden Bakan Karaismailoğlu, Mersin, İskenderun ve Filyos ile İzmir'de Alsancak ve Çandarlı limanları konusunda demir yolu bağlantısı planlarının olduğu müjdesini verdi.

Tren üretimi

Bakan Karaismailoğlu, Gayrettepe-Havalimanı hattı için ilk 40 treni ithal ettikten sonra 130 trenin yüzde 60 oranında yerlilikle Ankara'da üretileceği bilgisini verdi.

Azerbaycan ile bağlanıyoruz

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu hattının ana damarlarından olan Divriği-Kars hattında 5 milyon ton olan mevcut kapasitenin 20 milyon tona çıkarılacağı bilgisini paylaşan Adil Karaismailoğlu, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki imzalanan anlaşmaya dayanarak Nahçıvan tarafına demir yolu planlandığını, onun da etüt çalışmalarının bitmek üzere olduğunu bildirdi.

Günlük uçuşta Türkiye, Avrupa birincisi!

Türk Hava Yolları'nın (THY) günlük uçuşta 591'le Avrupa'nın birinci hava yolu şirketi olma unvanını kazandığı bilgisini veren Karaismailoğlu, Türkiye'nin "uçuş ortalaması" konusunda ise Avrupa 4'üncüsü olduğunu belirtti.

Uydular

Türkiye'nin 5A uydusunun 2020 yılı Aralık ayı ortalarında fırlatılacağı bilgisini paylaşan Bakan, 5B uydusunu ise 2021 yılının Haziran ayında planladıklarını, 5B ile internet hızının 56 gigabayta kadar yükseleceğini bildirdi.

Yorumlar (0)