Paris İklim Anlaşması, TBMM'den geçti

'Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Teklifi', Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

GÜNDEM 06.10.2021, 22:50
Paris İklim Anlaşması, TBMM'den geçti

Gerçekleştirilen oylamayla Paris Anlaşması teklifi kabul edildi.

Paris İklim Anlaşması, sera gazı salınımının global düzeyde azaltılmasını amaçlıyor.

Anlaşmanın içeriği

Paris İklim Anlaşması'nın önemi, dünyanın ilk geniş kapsamlı iklim anlaşması olması. Anlaşma, sera gazı salınımının azaltılmasını hedefliyor. Maksat basit görünse dahi iklim için ilk defa 197 ülke uzlaşma sağladı. Anlaşmanın kriterleri, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin verileriyle düzenlendi. Anlaşma, global sıcaklık artışını 'sanayi öncesi' döneme nazaran 2 derece düşürmeyi hedefliyor. 

Anlaşmaya imza atan ülkelerin karbon salınımını kesme performansı da beş senede bir değerlendirilecek. Zengin ülkelerin daha yoksul ülkelere 'iklim finansı' sağlaması da amaçlardan biri. Bununla birlikte yoksul ülkelerin, yenilenebilir enerjiye geçişleri sağlaması hedefleniyor. Çünkü küresel ısınmayı tetikleyen en önemli faktörlerden biri de fosil yakıtların tüketilmesi.

İklim müzakerelerinde devletlerin finansal yükümlülüklerini tespit etmek için gelişmiş ve gelişen ülke sınıflandırılması yapıldı. Ülkemizin anlaşmada taraf olmasını geciktiren faktörlerden biri de buydu. Anlaşma 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Türkiye ise anlaşmayı 22 Nisan 2016 tarihinde New York'ta gerçekleştirilen törende imzaladı. Fakat anlaşmaya imza atan ülkelerin taraf olabilmesi için parlamento onayı gerekiyor.

Maddeleri

Paris İklim Anlaşması'nın maddeleri ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Global sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme kıyasla 2 derecenin altında kalmasını sağlamak.
     
  • Sera gazı salınımının global düzeyde azalma eğilimine geçirmek.
     
  • Anlaşma yürürlüğe girdiği andan itibaren, bilimin elverdiği her çeşit olanağını kullanarak sera gazı salınımını düşürmek, her türlü tedbiri kısa süre içinde devreye almak.
     
  • Anlaşmayı imza atan devletlerin geri çekilmeleri halinde, bir cezaya çarptırılmıyor olmak.

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, gündemdeki hususların tamamlanmasının akabinde birleşimi, yarın saat 14.00'te bir araya gelmek üzere kapattı.





Yorumlar (0)