Pandemi sebebiyle ziyarete kapatmıştı: 2 yıl sonra tekrar ziyaretçileri ağırlayacak!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, herkese kapısını açan Darülaceze’nin kapsayıcı sistemini koruyarak yeni bir tesis olarak değerlendirilen Sosyal Hizmet Şehri kurduklarını söyleyerek, pandemi döneminde ziyarete kapatılan huzurevleriyle ilgili “Tedbirli olmak koşuluyla şu anda huzurevlerimiz ziyarete açık. Ziyaretle ilgili sınırlamalarımızı kaldırdık” sözlerini kullandı.  

GÜNDEM 28.05.2022, 13:05 28.05.2022, 17:48
Pandemi sebebiyle ziyarete kapatmıştı: 2 yıl sonra tekrar ziyaretçileri ağırlayacak!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla temeli atılan Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri’nin ayrıntılarını anlattı. Bakan Yanık, 1895’ten beri hizmet sunan Darülaceze’nin mevcut sistemini koruyarak Sosyal Hizmet Şehri’nin mimari yapısını hayata geçireceklerini dile getirdi. 

“Özgün Türk mimarisiyle oluşturduğumuz bir yapı” 

Sosyal Hizmet Şehri'nin, şu an hiçbir şekilde örneği olmayan özel bir tesis olacağını belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, “Gerçekten çok önemli ve büyük bir proje. Adeta bir şehir kuruyoruz. Arnavutköy Yassıören alanında bine yakın kapasiteye sahip bir tesis kuruyoruz. Öte yandan gelecekte ihtiyaç olması durumunda 12 bin metrekare bir alanda, 19 bin metrekare bir yerde olmak üzere 2 farklı rezerv alan bıraktık. Zemin dışında azami 3 kattan oluşacak. Özgün Türk mimarisi ve bütünüyle yatay mimariyi modelleyerek oluşturduğumuz bir yapı. Tesisin sakinleri için tek kişilik, 2-3-4 kişilik olacak biçimde odalar tasarlandı” açıklamasını yaptı.

Bakan Yanık, Sosyal Hizmet Şehri Projesinde yatağa bağlı yaşlı birimi, huzurevi hizmeti birimi, demans ve alzheimer hastalığı gibi sağlık hizmeti verecek birimler ile 50 kişilik çocuk yuvası, rehabilitasyon, sosyal merkezin ve polikliniğin yer alacağını bildirdi. Ayrıca Yanık, iş atölyeleri, cami, konferans merkezi, kilise ve havra gibi ibadet alanlarının da tesiste olacağını dile getirdi. 

Bakan Yanık açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

“Şu an için 100 bin metrekarenin üstüne 147 bin metrekarelik bir kapalı alan inşa edecek biçimde bir plan yaptık. Gerçek bir Sosyal Hizmet Şehri çıkacak. Sosyal alanları, bakım kuruluşları, ziyaretçilerin kullanabileceği sosyal alanlar, ibadet mekanları ile tamamıyla bir kompleks olarak tasarlandı.” 

“Cumhurbaşkanımızın her noktasını adım adım baktığı bir proje” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sosyal Hizmet Şehri Projesini en başından beri takip ettiğini söyleyen Yanık, “Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, işaret ettiği bir vizyon ile bu projeye çalışmaya başladık. Cumhurbaşkanımızın her aşamasını adım adım takip ettiği bir proje. Temelini atmak şükürler olsun nasip oldu. Çok kısa zamanda inşallah tamamlayıp milletimizin hizmetine hazır hale getirmeyi arzu ediyoruz” sözlerini kullandı. 

Darülaceze’nin hiçbir inanç ve etnik ayrımı yapmadan ihtiyaç sahiplerine kapılarını açan bir misyonunun olduğuna vurgu yapan Bakan Yanık, “Darülaceze’nin kapısını herkese açarak insanları kucaklayan yapısını bugün olduğu yerden Sosyal Hizmet Şehri’ne taşıyoruz. Tarihten aldığı misyonu geliştirmeye, daha da iyi imkanlarla fakat aynı ruh ile yeni Sosyal Hizmet Şehri’ne taşınması düşünülüyor” dedi.

Huzurevleri ziyarete açıldı 

Tedbirli olmak koşuluyla şu anda huzurevlerinin ziyarete açık olduğunu belirten Bakan Yanık, “Ziyaretle ilgili sınırlamalarımıza son verdik. Burada şunu söylemem gerek; pandemi sürecinde yaşlı bakım merkezlerinde ölüm oranları yüzde 80’lere kadar çıktı. Bu oran, bizim huzurevlerimizde yüzde 4 seviyesinde. Bu sebeple pandemi döneminde burada çalışma arkadaşlarımız, tam anlamıyla karantina uygulayarak, çalıştıkları yerlerden ayrılmadan, aylarca burada kalarak faaliyetlerine devam ettiler. Ben bir kez daha çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bir diğer teşekkürü de yaşlılarımıza etmemiz lazım. Ağır pandemi şartlarında tam karantina, kimsenin dışarıdan gelememesi ve aylarca dışarıya çıkmama gibi olaylar hiç de kolay değildi. Bu noktada onlar da işimizi kolaylaştırdı. Talimatların, güvenlik tedbirlerinin uygulanması onların başarısıdır” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)