Pakistan Başbakanı Şerif, Türkiye ile ticaret hacminde 5 milyar doları hedef gösterdi

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, iki ülke arasındaki dostluk ilişkisi göz önüne alındığında ticari hacmin yetersiz olduğunu vurgulayarak, "İki ülke arasında oluşan ticari hacmin üç sene içerisinde 5 milyar dolar düzeylerine ulaşması için gereken her şeye sahibiz. Bu gerçekleştiğinde en mutlu kişi ben olacağım." dedi.

GÜNDEM 01.06.2022, 11:11 02.06.2022, 09:27
Pakistan Başbakanı Şerif, Türkiye ile ticaret hacminde 5 milyar doları hedef gösterdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davet ettiği Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkiye Pakistan İş Forumu'nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) onuruna TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen çalışma yemeğinde açıklamalar yaptı.

Yemeğe Başbakan Şerif'e eşlik eden Pakistan heyetinin yanı sıra Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk ve Pakistanlı iş insanları, davetliler ve gazetecilerde katılım sağladı.

Pakistan Başbakanından Türk müteahhitlere övgü

Türkiye'nin son senelerinde dinamik ve lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde büyük gelişmeler gösterdiğine vurgu yapan Şerif, "Türkiye, dünya üzerinde başarılı müteahhitlere sahip bir ülke. Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Asya başta gelmek üzere dünya çapında birden fazla başarılı altyapı ve inşaat projesini gerçekleştiriyor" şeklinde ifade etti.

“Ticaret hacmi yeterli değil”

Şerif, iki Türkiye ve Pakistan arasındaki ticaret hacminde bulunan 1,1 milyar doların yeterli bir rakam olmadığına dikkat çekerek, " Pakistan ve Türkiye arasındaki yaşanan dostluk ilişkisi ne yazık ki ticari alanlara gerektiği kadar yansımıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistanlı ve Türk iş insanlarının iki ülke arasında oluşacak yatırımları ve ticareti fazlalaştırma konusunda fazlasıyla kararlı olduklarını görüyorum. İki ülke arasındaki ekonomik engellerin ve bariyerlerin geçilmesine izin verilmeli. Bu konu ile ilgili ne yapılması gerekiyorsa hızlıca yapılmalı."

Pakistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin üç sene içerisinde 5 milyar dolar düzeylerine çıkarılmasını planladıklarını belirten Şerif, "Ticaret hacminin arttırılması için gerekli olan her şeye sahibiz. Bu gerçekleştirildiğinde dünyanın en mutlu insanı ben olacağım. Bu akşamdan sonra ve bundan sonrası için ben de bu konu hakkında elimden gelen her şeyi yapmaya gayret edeceğim” ifadelerine yer verdi.

Türk iş insanlarından özür diledi

Geçmiş zamanlarda Pakistan'da kendilerine kötü davranış gösterilen Türk iş insanlarından özür dilediğine dikkat çeken Şerif, "Geride bıraktığımız zamanlarda yaşanan kötü hadiselerden dolayı sizlerden özür diliyorum, bu konuda yaşananlar için çok üzgünüm. Nasıl söyleyeyim bilemiyorum, uygunsuz veya kötü davranış. Türk iş insanlarına karşı bu şekilde her ne yapıldıysa sizlerin önünde yeniden özür diliyorum" diye konuştu.

“Türk iş insanlarına kırmızı halı sereceğiz”

Geçmişte gerçekleşen bazı yanlış davranışlardan ders çıkardıklarını dile getiren belirten Şerif, "Şu anda iki dost ülke arasında gerçekleştirilen bu toplantı, yapılan yanlışların düzeltildiğini bizlere gösteriyor. Buradan tüm Türk iş insanlarına seslenmek istiyorum. Hepinizi ülkemize davet ediyorum. Geçmişte yaşanan hatalarımızdan dersimizi aldık. Herhangi farklı bir siyasi suçlamaya girmiyorum. Sizler ülkemize geldiğinizde önünüze kırmızı halılar sereceğiz, sizlere Türk kahvesi ikramında bulunacağız. Pakistan'a geldiğinizde sanki evinize gelmiş gibi olacaksınız" dedi.

“Asırlar süren dostluk bir sonraki nesillere de aktarılacak”

Şahbaz Şerif, Pakistan ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin bir asır öncesine kadar gittiğine dikkat çekerek,” Bizim dostluğumuz sağlam bir temele dayanıyor. Türkiye, şu zamandan yaklaşık bir asır öncesinde bağımsızlık mücadelesini verdiği dönemlerde bölge Müslümanları ve bizim atalarımız için ekonomik açıdan katkı sağlamıştır. Bu yardımı gerçekleştiren kişiler, bir sonraki nesillerde de iki ülke arasındaki dostluk ilişkisinin sonsuza kadar süreceğini biliyorlardı" değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye her zorlukta Pakistan’ın yanında olmuştur”

Pakistan'ın bu desteğin ardından seneler sonra karşı karşıya kaldığı deprem felaketinde Türkiye'nin tam bir dost ülke olarak desteğe koştuğunu vurgulayan Şerif, "Yaşadığımız deprem felaketinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve tüm Türk vatandaşları bizler için desteğe gelmişti. Okullar, hastaneler inşa ettiler, bunun yanı sıra ara bağışında da bulundular. Türkiye, depremde, selde, savaşta yanı kısacası her zor durumda harekete geçerek Pakistan'ın yanında olmuştur. İşte bu yaşananlar sonsuza kadar devam edecek gerçek bir dostluk ilişkisidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin düşmanı Pakistan’ın da düşmanıdır

Şerif, Pakistan ve Türkiye arasındaki bir başka önemli bağın olduğunu da dile getiren Şerif, “İki ülke ihtilaflı hususlarda birbirine destek oluyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk vatandaşlarına, Keşmir hususunda seslerini duyurdukları ve bizim yanımızda oldukları için oldukça minnettarız. Biz de PKK ve Kıbrıs başta olmak üzere tüm terör yapılanmalarıyla mücadelede Türkiye’nin yanındayız. Türkiye'nin düşmanı olanlarda Pakistan'ın da düşmanıdır" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)