Pakdemirli yangınlara ilişkin son bilgileri kamuoyuyla paylaştı

Bakan Bekir Pakdemirli, kameraların karşısına geçerek yangına dair son verileri kamuoyuna aktardı.

GÜNDEM 05.08.2021, 22:23 06.08.2021, 19:09
Pakdemirli yangınlara ilişkin son bilgileri kamuoyuyla paylaştı

Bakan, 28 Temmuz – 5 Ağustos tarihlerinde 44 şehirde yangın çıktığı bilgisini paylaştı.

44 şehirde 197 noktada çıkmış olan yangınların 185 tanesinin kontrol altına alındığını kaydeden Pakdemirli, düşük nemin, sıcaklığın ve artan rüzgarın yangın çalışmalarına etki ettiği bilgisini duyurdu.

Bakan tek tek sayı verdi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin açıklamaları şu şekilde:

“5 şehirde 12 orman yangını için çalışmalar sürüyor. 126 kırsal bölgede yangına müdahale gerçekleştirildi. Süren yangınlarda 5 bin 250 personel, 850 arazöz ve su tankeri, 56 helikopter, 9 İnsansız Hava Aracı ve 16 su atar ile çalışmalar sürüyor. Düşük nem, sıcaklık ve artan rüzgar yangının durumuna etki ediyor.

Muğla genelinde 1 hafta içerisinde bir yağış beklenmiyor. Rüzgarın etkisini pazar günü kaybetmesini bekliyoruz. 5 günlük nem günlük olarak yüzde 20, gece ise 40-50 düzeyinde. Hasar tespit çalışmalarında 18 ilçe, 5 şehir, 98 köyde 3 bin 714 çiftçi, 397 büyükbaş, bin 353 tarımsal yapı, 31 bin dekar alan ve bin 137 alet-makine etkilendi.

“Kemerköy Termik Santrali’nde yangın tehlikesi atlatıldı”

Kemerköy Termik Santrali’nde yangın tehlikesi dün atlatıldı. İlk belirlemelere göre önemli bir hasar almaksızın santral bu konuyu atlatmış oldu. Yapılan müdahalelerde araç sayılarının da muhakkak hesaplanması gerek.

Yalnızca helikopter ve uçak üzerinden konuşmak doğru değil. İnsan sayısı ve diğer makineler üzerinden de gitmek gerekli. 28 Temmuz tarihinde 21 helikopter, uçak ve 206 arazözle 49 yangına müdahale gerçekleştirdik. 4 Ağustos’un ardından 16 helikopter ve 4 uçakla etkin bir şekilde müdahalemize devam ediyoruz.

Son 2 senede 5 tane büyük yangın gördük. Fakat son 9 gün içinde 15 tanesi büyük olmak üzere bu yangınların bir kısmı sürüyor. 7 jandarma helikopteri, 56 helikopter ve 16 uçak da filomuza destek oluyor. Rusya’dan 3 helikopter ve 5 tanker uçak, İspanya’dan 2, Azerbaycan’dan 1 uçak ve 1 helikopter, Hırvatistan’dan 1 amfibik uçakla hava söndürme çalışmalarını sürdürüyoruz. Katar’dan da 65 arama kurtarma personeliyle sahada çalışmalar devam ediyor.

“Yanan yerler yeniden ağaçlandırılır ve başka bir maksatla kullanılamaz”

Yanan yerler yeniden ağaçlandırılır ve başka herhangi bir maksatla kullanılamaz. Yangınların soğutulmasının ardından yanmış olan ağaçlar en kısa zamanda sahadan çıkartılıp ilk yağmurun ardından fidan dikimi başlayacak. Yanan alanların fidan dikimi ve rehabilitasyonu hızla gerçekleştirilecek. Yeni ağaçlandırma doğal bitki örtüsüyle uyumlu hale gelecek. Geleceğe Nefes kampanyasıyla 252 milyon fidanı 2021 yılı bitmeden muhakkak dikilecek. Akdeniz Orman Yangınları Mücadele Birliği kurulmasının vakti gelmiştir. Bizlerin en önemli varlığı insan kaynağımız. Toplamda 21 bin 90 personelimiz bulunuyor. Hava araçlarının toplamdaki kapasitesinde 2002 senesine göre yüzde 75 oranında artış görüyoruz. İlk defa İnsansız Hava Araçları’nı kullanmaya başladık. Orman yangınlarıyla yapılan mücadelede askeri İnsansız Hava Araçları’nın kullanılması hususu Türkiye’de ilk ve dünyada bakıldığında ise Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından ikinci olduğumuzu kabul edelim.”

Yorumlar (0)