ÖTV matrahı ne demek? ÖTV matrahı nasıl hesaplanır?

ÖTV indirimi bekleyenlerin gündeminde olan matrah artırımı, İçerdiği değere göre ikiye ayrılır. Matrah, Bakan Nureddin Nebati'nin açıklamasının ardından aranmaya başladı. Bakan Nebati, ''Matrah artırımı ile ilgili çalışıyoruz.'' sözlerini kullandı. Araç sahipleri ya da araç alacaklar matrah artırımı nedir, niye yapılır ve ne işe yarar? sorularına cevap arıyor. 

GÜNDEM 24.11.2022, 12:59 25.11.2022, 15:12
ÖTV matrahı ne demek? ÖTV matrahı nasıl hesaplanır?

Ek vergi ödenmemesine imkan tanıyan matrah artırımı, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde öne çıktı. Araba almak isteyenler ya da alanlar ÖTV indirimi ile ilgili açıklamayı beklerken matrah düzenlemesi yapılacağı belirtildi. İşte, matrah artırımı ayrıntıları...

Matrah ne demek?

Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılan, vergi yasalarına göre tespit edilen vergiye tabi tutar olarak tanımlanır.

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, Gelir ve Kurumlar Stopaj Vergisi mükellefleri ve Katma Değer Vergisi mükelleflerinin yararlanabildiği matrah artırımı, Maliye Bakanlığı bünyesinde yapılan ve zaman içerisindeki vergi incelemesi sonucunda, bireyin vergi ödememesine imkan tanıyan uygulamadır. Bu durum ise geçmiş dönem vergi beyanları arttırıldığında gerçekleşiyor. Böylece birey vergi incelemelerinde muaf tutulur ve ek vergi ödemekten kurtulmuş olur.

Matrah artırımı, kişi ya da kişilerin ek vergi ödemesinin önüne geçer. Kısaca, Maliye Bakanlığı bünyesinde belli aralıklarla yapılan vergi incelemesi kapsamında, kişi fazladan vergi ödemekten kurtulur. Aynı şekilde ilgili yıllar içinde vergi incelemesi veya tarhiyat (miktarın belirlenmesi) durumunun önüne geçilir. Bu kapsamda matrah ya da vergi artırımı gerçekleştiren şahıslar için ileriki dönemlerde vergi incelemesi ortadan kalkmış olur.

Matrah artırımı neden yapılır?

Temel olarak çok zaman alan vergi incelemelerinden ve fazladan vergi ödemekten kurtulmak için yapılır. Matrah artırımı yapmak için vergi üzerindeki değişiklik sayesinde, kişinin vergi incelemesi kalkar. Diğer yandan genelde vergi incelemeleri çok vakit alıyor ve ek maliyet ortaya çıkarıyor. Matrah artırımı ile bütün bu durumlardan kurtulma imkanı elde edilir.

Matrah artırımı nasıl hesaplanır?

Matrah hesaplaması bir ürün veya hizmetin bir aylık satış tutarından KDV oranını çıkarmaktır.

Yorumlar (0)