Otobüste yangın: 5 yolcu yanarak öldü

Balıkesir'de seyir halindeki otobüste meydana gelen yangında 2'si çocuk 5 yolcu hayatını kaybetti, birinin durumu ağır 15 yolcu yaralandı.

GÜNDEM 02.08.2019, 15:10 02.08.2019, 18:31
Otobüste yangın: 5 yolcu yanarak öldü

Balıkesir Gökçeyazı'da seyir halindeki 06 LK 794 plakalı yolcu otobüsünde çıkan yangında 1'i çocuk 5 kişi yaşamını yitirdi. Bir yolcunun durumu ağır olmak üzere 15 yaralının olduğu faciada, olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibinin sevk edildiği bildirildi.

İçinde 34 yolcunun bulunduğu otobüste, Edremit'ten Balıkesir'e giderken 22. kilometrede arıza meydana geldiği, otobüsün orta kapısının olduğu bölümden duman çıktığı ancak şoförün yola devam ettiği ileri sürüldü.

Sıradan bir kaza olarak değerlendirilmeyen faciaya ilişkin iki yönlü soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet savcısı olay yerine geldi.

Otobüsün Kamil Koç firmasına ait olduğu, taşeron firmaya ait olmadığı bildirildi. 

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı yaptığı açıklamada otobüs şoförünün ifadesinin alınmaya başlandığı ifade etti. 15 yaralının bulunduğu ve bazılarının durumun ağır olduğunu belirten Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, yaralıların üç ayrı hastanede tedavi altına alındığını belirtti. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, ölen 5 kişinin kimlik tespitinin henüz yapılamadığını söyledi.

Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgilere göre, Balıkesir-Edremit kara yolu Gökçeyazı Mahallesi mevkisinde, Kamil Koç yolcu otobüsü şirketine ait 06 LK 794 plakalı yolcu otobüsünde henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı.

Otobüs dışında yangını gören vatandaşlar tarafından yangının haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye, 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri geldi.

Yangın ile ilgili ilk belirlemelere göre otobüste bulunan 5 kişi hayatını kaybetti.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı açıklama yaptı

Olay yerine gelen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, gazetecilere açıklamalarda bulundu:

"Şoför ve muavinden alınan bilgilere göre, yangın kahve makinesinden çıkıyor. Şoför, yangın sonrası otobüsü sağa yanaştırdığını ve yolculara sakince aşağı inmelerini söylediğini iddia ediyor. Otobüste 34 yolcu ile birlikte 3 de personel yani 37 kişi bulunuyor. Otobüsten inenlerin sayısı şu anda 29 olarak hesaplandı. Yani 5 tane insanımız otobüs içinde. Şu anda Cumhuriyet Savcımız, olayın başında tespitleri yapıyor. Otobüsten inmiş insanların, ulaşım firmasının listesiyle incelemelerde bulunuyor."

Yaralı sayısının çok olmadığını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, açıklamalarına şu cümlelerle devam etti:

"Yaralı yolcular arasında ufak tefek yaralanmalar var, hızlı inmekten ve panik kaynaklı. Hepsi sakinleştirilerek, şu anda sükûnet içinde ifadeleri alınıyor. Otobüs şoförünün ve muavinlerin de ifadelerine başvuruluyor. Korkunç ve üzücü bir kaza. Vatandaşlarımız panik içerisinde otobüsten inerken birbirlerini ezmiş ve yangının da hızla büyümesi nedeniyle maalesef böyle bir durum ortaya çıkmış. Edremit-Balıkesir yolu arasındaki Gökçeyazı beldemize itfaiye grup amirliğimiz 2 dakika içinde gelip hemen müdahalede bulunuyor. Ancak yolcularımız birbirlerini ezdikleri için otobüs kapısının hemen önünde üst üste çıkanlar ve sıkışanlar, alevlerden mütevellit çevrede bulunan vatandaşlar tarafından kurtarılabilenler kurtarılıyor fakat öyle tahmin ediyoruz ki 5 vatandaşımız burada, aracın içinde yüksek zehir oranına sahip dumandan etkilenerek hareket kabiliyetlerini yitiriyorlar ve daha sonrasında da alevlerin içinden çıkamayarak hayatlarını kaybetmiş bulunuyorlar. Vefat edenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Çok acı bir olay. Umarım içimizi yakan benzeri bir olay tekerrür etmez."

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı olay yerine gelerek inceleme yaptı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'dan sonra olay yerine gelen Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, 5 yolcunun yaşamını yitirdiiği, otobüste bulunan 34 yolcudan 15 yolcunun da yaralandığı otobüs yangınına dair olay yerinde inceleme yaptı ve ekip amirlerinden bilgiler aldı.

Otobüs yangını olayının yaşandığı Edremit-Balıkesir karayolu Gökçeyazı Mahallesi mevkisine gelen Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, beraberinde olay yerine gelenlerle birlikte inceleme yaptı ve olay yerine daha önce gelmiş olan yetkililerden bilgiler aldı.

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, olay yerinde yapmış olduğu incelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, yaptığı açıklamada; otobüste 34 yolcu ve biri şoför 3 personelin bulunduğunu ifade etti.

Otobüs yangınının saat 13.15'te başladığı bilgisinin kendisine verildiğini söyleyen Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Otobüste bulunan yolcularımızdan ne yazık ki 5 tanesi yaşamını yitirdi. Sizlere ilk aktardığımız bilgilerde 3 yetişkin 2 çocuk demiştik. Ancak son durum 4 yetişkin 1 çocuk olduğu yönünde. Yaralılarla ilgili olarak da şunları ifade edeyim: 15 yolcu 3 farklı hastaneye kaldırılmıştı. Yaralı yolcularımızdan 4 tanesi taburcu edildi. 3 hastanede 11 yaralı yolcumuz bulunuyor. Maalesef yaralı yolcularımızdan bir tanesinin durumu ağır. Allah yardım etsin. O ağır durumdaki yaralı vatandaşımız Atatürk Şehir Hastanesinde tedavi ediliyor. Otobüste meydana gelen yangına henüz ne sebep olmuştur, netleşmedi. İtfaiye gerekli çalışmaları yapıyor. İtfaiye yetkililerinden rapor gelecektir. Ancak itfaiye henüz raporunu hazırlamadı. Teknik değerlendirmeler sürüyor. Kaza demiştik ama zaten bu bir kaza değil. Yangın, otobüsün içinden başlayan bir yangın. Yaralılarımıza acil şifaler temenni ediyorum."

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, yolun ulaşıma açıldığı bilgisini vererek, otobüsteki yangının kahve makinesinden çıktığı yönündeki iddialar konusunda yöneltilen soruya ise şu cevabı verdi:

"Cumhuriyet savcımız da olay yerine geldi, gerekli incelemeleri de yaparak konuyu burada değerlendirdi. Henüz teknik ekip tam olarak çalışmayı bitirmiş durumda değil, bu sebeple 'şundan başladı' şeklinde bir ifade kullanmak istemiyorum lakin otobüsün içinden başladığı şeklinde bir bilgimiz bulunuyor. Bu bilgiyi size aktarabilirim. 17 yolcumuzun Gökçeyazı Karakolunda bilgilerine başvuruldu ve sürücü de burada bulunuyor şu anda."

Yolcuları tahliye etmediği iddia edilen otobüs şoförü gözaltında

Balıkesir'de yolcu otobüsündeki yangının ardından otobüs şoförünün gözaltına alındığı öğrenildi.

Edremit-Balıkesir karayolu Gökçeyazı Mahallesi mevkisinde Kamil Koç firmasına ait yolcu otobüsünde çıkan yangınla ilgili soruşturma kapsamında, araç sürücüsü N.D'nin gözaltına alındığı ve jandarmadaki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Yangında yaralanan 15 yolcu civardaki hastanelere kaldırıldı.

Yaralılardan Türkan Tansuoğlu, İhsan Ali Hamsioğlu, Elif Kurtar ve Sude Kurtar, Balıkesir Devlet Hastanesi'nde; Saniye Yılmaz, Dursun Ata, Elif Ata, Merve Pehlivanoğlu ve Semra Başar, Atatürk Şehir Hastanesi'nde; Güler Tezel, Seher Yonter, Özgün Okur, Övgü Okur, Berra Kahraman ve Hüseyin Emre Kahraman da İvrindi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Otobüsteki yangında yaşamını yitirenlerin kimliklerinin belirlenmesi için hâlen çalışmalar devam ediyor.

Yorumlar (0)