Osmanlı Hanedanı'nın en yaşlı erkek üyesi Sultanzade Alpan vefat etti

Tarihçi Dr. İbrahim Pazan, Osmanlı Hanedanı'nın en yaşlı erkek üyesi Sultanzade Yavuz Alpan'ın 92 yaşında Lübnan'da hayatını kaybettiğini duyurdu.

GÜNDEM 15.12.2020, 21:04 15.12.2020, 21:10
Osmanlı Hanedanı'nın en yaşlı erkek üyesi Sultanzade Alpan vefat etti

Sultanzade Yavuz Alpan, dün gece TSİ 22.30'da tedavi olduğu Amerikan Üniversitesi Beyrut Tıp Merkezi'nde hayatını kaybetti. Son ana kadar babasının başında olan kızı Sindiye Hanım, tarihçi Dr. İbrahim Pazan’a babasının kalp yetmezliği sebebiyle vefat ettiğini belirtti.

92 yaşındaki Sultanzade Yavuz Alpan, bugün öğle namazının sonrasında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta toprağa verildi.

Sultanzade Yavuz Alpan kimdir?

Sultan Abdülmecid Han'ın tahta çıkmayan oğullarından Şehzade Mehmed Burhaneddin Efendi'nin oğlu Şehzade İbrahim Tevfik Efendi'nin kızı Fatma Zehra Sultan'ın oğludur. Sürgün esnasında 29 yaşında olan Fatma Zehra Sultan, eşi Selami Süleyman Alpan ve kızı 6 yaşındaki Bilun ile ilk olarak gemi ile Köstence'ye, ardından Bükreş'e gitti.

Bükreş'te 6 ay kadar oturduktan sonra Fransa'ya geçiş yaptılar. Bir yıl Paris'te, 1,5 yıl da Fransa'nın bir başka şehri olan Nice'te yaşadılar. Damad Selami Süleyman Beyefendi'nin babası Kazım Paşa, Hayfa'daki evini onlara bırakınca oraya taşındılar. Merhum Yavuz Alpan 1928 yılında Hayfa'da dünyaya geldi. Ardından da Lübnan'ın başkenti Beyrut'a yerleştiler. Fatma Zehra Sultan, 1965 yılında İstanbul'da vefat etti.

Mezarı Çemberlitaş'ta, Sultan İkinci Mahmud Han Türbesi içindedir. Merhum Sultanzade Yavuz Alpan'ın ablası Bilun Hanımsultan da 17 Ocak 2019 tarihinde sürgünü gören son kişi olarak 100 yaşında Beyrut'ta hayatını kaybetmişti. Eşini 27 yıl evvel kaybeden merhum Alpan'ın 1962 yılında doğan Sindiye isminde bir kızı ve Aya isimli 8 yaşında bir torunu bulunuyor. 

Yorumlar (0)