Oruç Reis'in faaliyet sahası açıklandı! Harita paylaşıldı

Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyet gösterdiği alana ilişkin haritayı yayımladı. 

GÜNDEM 11.08.2020, 09:08 11.08.2020, 09:13
Oruç Reis'in faaliyet sahası açıklandı! Harita paylaşıldı

Türkiye, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de yürüteceği faaliyetler için bir kez daha NAVTEX ilan etmişti. Bunun üzerine Yunan ordusu alarma geçmiş, tüm birimlerin izinleri iptal edilmişti. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, söz konusu geminin, Doğu Akdeniz'de bulunan deniz sınırları içerisinde araştırma yaptığı alanı gösteren haritayı yayımladı.  

Konuya ilişkin paylaşım Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten geldi. 

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Büyükelçi Erciyes, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin faaliyet gösterdiği alana ilişkin haritayı yayımladı. 

Erciyes, Yunanistan'ın maksimalist istekleri nedeniyle Doğu Akdeniz'de gerilim yarattığına dikkat çekerek, Türkiye'nin hukuki haklarından bahsetti. 

Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, Türkiye tarafından Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirilen ve Doğu Akdeniz'de sınırlar içerisinde faaliyet yürütmeye başladığını vurgulayan Erciyes, söz konusu geminin çalışma gerçekleştirdiği bölgenin kendisi sınırları içerisinde yer aldığını öne süren Yunanistan'ın bağırıp çağırdığını ifade etti. 

Erciyes, Yunanistan'a 580 kilometrelik mesafede yer alan Meis (Kastellorizo) isimli ada sebebiyle ülkenin 40.000 kilometrelik deniz yetki alanı istediğini, Oruç Reis sismik araştırma gemisini durdurmayı ve Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den çıkarmayı hedeflediğini belirtti. 

Yunanistan'ın maksimalist iddialarının herhangi bir şekilde uluslararası hukuk ile tutarlı olmadığını aktaran Erciyes, bu iddiaların doğruluk prensibine aykırı olduğunu ifade etti.

Erciyes, Yunanistan'ın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Avrupa Birliği'nden (AB) söz konusu iddialara destek vermesini isterken, hidrokarbon faaliyetlerine son vermesi için Türkiye üzerinde baskı kurduğunu kaydetti. 

Bunun asla kabul edilemeyeceğine dikkat çeken Erciyes, Yunanistan'ın gereksiz ve haksız taleplerinden vazgeçmesi gerektiğini aktardı.

Erciyes, Doğu Akdeniz'de gerginliğe neden olan ülkenin Türkiye değil, Yunanistan olduğunu ekledi. 

Yorumlar (0)