Ortaylı'dan cumhurbaşkanı adayı yorumu: Prensipsizlik!

Türkiye'de cumhurbaşkanı adayı belirlemenin eskiden beri zorlu bir mesele olduğuna değinen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Türk siyasi hayatının en büyük sorunlarından biri prensipsizliktir. İhtilal ve darbeler böyle oldu. Asgari düzeyde anlaşma kültürü yok." dedi.

GÜNDEM 17.04.2022, 18:36 Hakan Öksüz
Ortaylı'dan cumhurbaşkanı adayı yorumu: Prensipsizlik!

Türkiye'nin en ünlü televizyon simalarındn birine dönüşen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen Köy Enstitüleri Günleri etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. 

"Bu millet cumhurbaşkanını kolay seçemez"

Türk siyasi hayatının en büyük sorunlarından birinin yalan söylemek değil, "prensipsizlik" olduğuna değinen Ortaylı, bu görüşünü geçmişten örnekler vererek temellendirdi. "Prensipli olsaydılar daha iyi cumhurbaşkanı adayları seçerdiler." diyen Ortaylı, "Bizim memleket kadar cumhurbaşkanı seçimlerini aciz hale getiren başka millet yok. Doğdum doğalı bu milletin kavgasız gürültüsüz cumhurbaşkanı seçtiğini görmedim." ifadelerini kullandı.

"Asgari düzeyde anlaşma kültürü yok" 

Cumhurbaşkanının kim olacağının Türkiye'de şimdiye kadar hep kavga konusu olduğunu söyleyen ünlü tarihçi, "İhtilaller ve darbeler yaşanıyor kimin cumhurbaşkanı olması gerektiği üzerine. Buna neden olan şey prensipsizlik. Asgari düzeyde anlaşma kültürü yok." diye konuştu.

Kurtuluş Savaşı dönemindeki komutanların maceraperest değil gerçekçi olduğunu kaydeden Ortaylı, Atatürk ve İsmet İnönü'yü örnek gösterdi. "İş yapmak isteyen adamlardı. Bunlara beş vakit namazındaki Fevzi Paşa'yı da eklemek gerekir. Sağcılarla ya da solcularla kavga içinde değildiler." dedi.

Yorumlar (0)