Ortak fikir “Demokrasi”: Türk iş dünyasından 15 Temmuz mesajları

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü kapsamında iş dünyası temsilcileri, peş peşe mesajlar yayınladı. Sektör temsilcilerinin ve iş örgütlerinin paylaştığı mesajlarda demokrasi, beraberlik ve birlik vurgusu yapıldı.

GÜNDEM 15.07.2022, 15:16
Ortak fikir “Demokrasi”: Türk iş dünyasından 15 Temmuz mesajları

İş dünyası önderleri 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü çerçevesinde mesajlar yayınladı. Paylaşılan mesajlarda, sektör temsilcileri ve iş örgütleri, 15 Temmuz'un sene dönümünde beraberlik ve milli birlik vurgusu yaptı.

DEİK: “Tek vücut halinde geldik”

FETÖ’nün Türkiye’nin demokrasisine ve milli iradesini hedef aldığını belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “O zaman bu yana tam tamına 6 sene geçti. O kara günde Türk milleti tek bir vücut haline geldi ve darbeci düşüncenin önüne geçti. Bunun yanı sıra Cumhuriyetimizin de 100. senesini kutlamaya az bir zaman kaldı. Türkiye'nin bu zamana kadar ne şekilde badireler yaşadığını ve ülkemizin en kötü günlerden daha kuvvetlenerek çıktığının farkındayız. Dünyada meydana gelen ekonomik krizler, hain darbe girişimleri, savaşlar ve küresel salgınlara rağmen Türkiye her zaman büyümeye gitti. İhracatta her sene yeni rekorları elinde bulunduran, genç nüfusuyla istihdamı yükselten ve sanayisine güç katan Türkiye, milletinden ve demokrasisinden aldığı büyüme ve güçle global ticarette yükselmeyi sürdürüyor” şeklinde ifade etti.

TOBB: “İlk inisiyatif gösteren meslek örgütüyüz”

15 Temmuz 2016 gününün gecesi, yetkisini milletten almayanların darbe girişiminde bulunduğuna vurgu yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin küresel çapta en iyi ekonomiye sahip olmasını her beraber sağlayacağız. 15 Temmuz hem Türkiye ekonomisi hem de Türkiye siyaseti adına tarihi bir stres sebebi oldu. Halkın dirayeti sayesinde bu sebep ortadan başarılı bir şekilde kaldırıldı. FETÖ’nün sebep olduğu bu hain darbe girişiminin meydana çıkması le beraber, oda-borsa ve TOBB camiası olarak il anda tepkimizi verdik. Darbe sırasında ilk olarak eyleme geçen, ilk inisiyatif gösteren meslek örgütüyüz. Türk iş dünyası olarak, aynı inanç ve aynı ruhla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" dedi.

TÜRKONDEF: “Hep birlikte birey olarak yolumuza devam etmeliyiz”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu açıklamalar yaptı.

TÜRKONFED, "15 Temmuz günü yaşananlar bir defa daha bizler kanıtlamıştır ki örgütlü kötülükle yalnızca doğrunun güçlenmesi ve yayılmasıyla mücadelede bulunabiliriz. Bunun temel yolu da her kişinin aktif bir yurttaş rolü üstlenmesinden geçmektedir. Artık hep beraber bireysel yaşantılarımız, kişisel kariyerlerimiz, kişisel mutluluğumuz ve huzurumuz kadar ülkemizin de mutluluğunu, huzurunu ve geleceğini düşünmeli, el birliği ile geleceği inşa etmeliyiz. Bunun olabilmesi için de ilk olarak şiddet, nefret söylemi, ayrımcılık gibi konulardan uzak durmalıyız. Özgürlükleri bütüncül olarak görmeli, ortak umutlar ve ortak hayaller etrafında anlaşmayı, beraberliği farklılıklarımızla oluşturmalıyız. Bu da yalnıza tüm değişik tercihlerimizi, kimliklerimizi ve aidiyetlerimizin birlikte olabildiği, tek tek her bireyin kendini var görebildiği bir durumda mümkündür" dedi.

TÜSİAD: “Demokrasiye sahip çıkanlara minnetimizi onların izinden giderek gösterebiliriz”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında açıklama yapan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), "Altı sene kadar önce meydana gelen hain darbe girişimini cumhuriyete sahip olabilmek adına hayatlarını meydana koyarak durduran vatandaşlarımızı ve güvenlik güçlerimizi minnet ve saygı ile anıyoruz. Temel hak ve özgürlüklerin, hukuk devleti anlayışının, sosyal ve laik demokratik kurumlarımızın hayatlarını bu yolda vermiş vatandaşlarımıza gösterdiğimiz saygının en elle tutulur ifadesi olarak görülmelidir. TÜSİAD olarak, demokratik kuralları ve kurumların güçlü, hukukun üstünlüğüne bağlı olan bir Türkiye adına uğraş vermeye ve bu düşüncede izlenecek yol haritasına doğru atılacak adımlara yardımcı olmaya hızla devam edeceğiz" ifadesinde bulundu.

İTO: “Görevimizin başındayız”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik çerçevesinde açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "FETÖ'cü darbe girişiminin üstünden 6 sene geçmesi bizleri gaflete sokmamalıdır, 'Bundan sonrasında bize bir şey olmaz' düşüncesi oldukça yanlıştır. Geçtiğimiz 6 senede yurt dışında ve yurt dışında gördüğümüz olaylar bu durumun ispatı niteliğindedir. Birçok kişi şunu bilmelidir ki, İstanbul iş dünyası bu darbeci zihniyete fırsat vermemiştir. Bu düşüncenin kalıntıları da tek tek sökülüp atılacak. Onlara yönelik her zaman bir teyakkuz içerisinde bulunacağız” dedi.

15 Temmuz’un hissiyatının yaşanmaya devam etmesi gerektiğini söyleyen Avdagiç, “Fakat bize göre hain darbecilere, hain darbecilere, delalet ve hıyanet içerisinde bulunanlara karşı asil halkımızın direnişi tamamlanmamıştır. Ve bu bitmeyecektir de. Bu dönemi Türk asrı haline sokma ülküsünün oluşturulması için iş dünyası olarak biz görevimizin başındayız" diye konuştu.

İSO: “Türkiye darbe girişimi sonrasında ekonomisine sahip çıktı”

15 Temmuz darbe girişimine karşı duran ve bu yolda demokrasiye sahip çıkan kahraman Türk milletinden bahseden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye ekonomisi bu dönemde zorlu bir testi geçti. Bunun haricinde hiçbir şekilde vakit kaybedilmeden gösterilen önlemlerin, piyasalarda negatif bir ortam oluşmasının önüne geçtiğini hatırlatmak isterim. Türk ekonomik sistemi de düzenlenmeye çalışılan darbe girişiminin ardından ilk çalışma gününden itibaren etkin ve şekilde çalıştı" dedi.

Özel sektörün ve sanayi sektörünün gösterdiği tecrübe ile dirayetiyle beraber Türk milletine karşı görevini yerine getirdiğini ifade ederek, "Sanayiciler olarak geçtiğimiz 6 senede ekonomik büyümeye her dönemde en fazla desteği verdik. Darbe girişiminin ardından ortaya koyulan beraberlik ve birlik, tüm Türkiye’ye ne kadar sağlam olduğunu bir defa daha gösterdi. Biz iş dünyası olarak şunu göz önüne aldık, Türkiye'nin güçlenmesi, ekonomimizin yol katetmesi adına en iyi yol cumhuriyet yoludur" ifadelerini kullandı.

ATO: “Kahramanlarımızın hatırası bizimle sonsuza kadar gelecektir”

15 Temmuz gününün Türkiye için bir dönüm olduğunu aktaran Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, "Ekonomimize, dirliğimize ve birliğimize karşı gerçekleştirilen bu hain saldırı sonrasında da demokrasi nöbetimiz asla bitmeyecektir. 15 Temmuz günü Türkiye’nin istiklaline ve istikbaline saldırıda bulunulmuştur. Demokrasiye darbe yapıldığı gün milletimizin kahramanca bir direniş sergilemiştir. Bu husus ekonomi cephesinde üretim, ihracat, istihdam ve yatırım seferberliği ile de sürdürülüyor. 15 Temmuz günü tek bayrak, tek vatan, tek millet, tek devlet ülküsü adına, demokrasi adına hayatlarını veren şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyorum. Tarihinin en kötü hainlik girişimine karşı durarak kendilerini siper eden gazilerimize de sağlık diliyorum. O gece demokrasiye sahip çıkabilmek adına, milletimiz, vatanımız, özgürlüğümüz ve bağımsızlık için hayatları pahasına meydanlara koşan, ülkemize sahip olan kahramanlarımızın yüce hatırası bizimle sonsuza dek gelecektir” dedi.

ASO: “İradesi dışındaki bir düşünceyi Türk halkı kabul etmez”

15 Temmuz günü milletin seçilmişlerin ve demokrasinin yanında durduğunu ifade eden Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Bu hainliği yapanlar sadece devletin içerisinden değil, iş dünyasının da içinden temizlendi. Bunun için yoğun uğraş gösterdik. 15 Temmuz gecesinde yaşananlar asla unutulmayacaktır. Türk milleti iradesi dışındaki bir düşünceyi asla kabul etmeyecektir. Bunu da o gün birebir göstermiştir. Tüm dünyaya yaşananlar örnek oluşturmuştur. Türk halkı demokrasi tarihine geçene kara bir leke girişimini yapmak isteyen kişilere her zaman dersini verecektir ve bunu asla unutmayacaktır. 15 Temmuz’da biz ASO olarak demokrasimizin, milletimizin ve seçilmişlerimizin yanından ayrılmadık. Bu kişilerin devletin içerisinden arındırılması için çaba gösterdik. Sadece devlette değil, iş dünyasında da aynı şekilde davrandık. Bu uğraşlarımıza bıkmadan devam edeceğiz” şeklinde aktardı.

ASKON: “6-7 ay içerisinde toparlandık”

15 Temmuz günü Türkiye’nin farklı düşüncelerle ve hain zihniyetlerle dolu olduğunu söyleyen Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, “Darbe girişimine yönelik gösterilen mücadelede çok büyük bir krizin eşiğinden dönüldü. Darbe girişimi ekonomik açıdan da Türkiye’yi etkiledi. Darbenin istihdamda yavaşlama, yatırımların gecikmesi, kredi notlarının düşürülmesinden, turizm gelirlerindeki düşüşten ve döviz kurlarının artması gibi etkileri oldu. Ancak tüm bu kaos durumuna nazaran milletimiz ve devletimiz dirayetli şekilde durdu. STK’lar ve özel sektör yardımlarıyla 6-7 ay gibi çok kısa bir zaman içerisinde toparlandık. Yüzde 7'ye kadar gelen bir büyüme rakamını gördük" diye konuştu.

EBSO: “Kurtuluş Savaşı’nda aynı mücadele verildi”

Ege Bölgesi Sanayi Odası ise 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayınladığı mesaj da, "Gerçekleşen bu hain girişim karşısında, kuruluşları ve kurumları ile bir araya gelen milletimiz, yaşanan o kötü güde mücadelesini en son noktasına kadar verdi. Bu durumla benzeyen bir mücadele dışarıda ve içeride düşmanların karşısında durulmuş ve Kurtuluş Savaşı’nda da gösterilmiştir. Yaşlısıyla, erkeğiyle, çocuğuyla, kadınıyla herkes bir araya gelmiş ve unutulmaz bir kahramanlık sergilemiştir” kadınıyla erkeğiyle, çocuğuyla, yaşlısıyla bir olmanın en şanlı, en unutulmaz örneği sergilenmiştir" diye konuştu.

TESK: “Türk halkı her zaman demokrasinin yanındadır”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sanatkârlar ve esnaf 15 Temmuz günü dimdik durdu. Her zaman demokrasinin ve milli iradenin yanında yerimizi aldık. Bu ülke adına her dönemde elimizi taşın altına soktuğumuz gibi, 15 Temmuz zamanında da bu olaya karşı çıktık ve devletimizin yanında yerimizi aldık. Milli iradeye sahip çıkabilmek adına TESK olarak 51 mensubumuzu o gün sonsuz yolculuğa uğurladık. Kurtuluş Savaşı'nda yaşananlara benzer olarak o hissiyat her kötü durumda meydana çıkıyor. Cumhuriyet ve demokrasi adına birçok kez zorlukları geçen bu halk, özgürlüğü adına dilerse gözünü kırpmadan canından vazgeçer. Ülkemize bu şekilde saldırıda bulunanlar bilmelidir ki Türk halkı her daim cumhuriyetin ve demokrasinin yanındadır" dedi.

TŞOF: “Türk millet her zaman bu duruma karşı tavır sergileyecektir”

15 Temmuz 2016 tarihinde milli iradeyi ezip geçmek isteyenlere fırsat verilmediğini söyleyen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Bazı kişiler bir teşebbüste bulundu. Ancak kadınından erkeğine kadar herkes buna engel olmak için meydanlara koştu. Türk halkı iradesine yönelik takınılan bu tavrı kabul etmeyecektir. Milletimiz canı pahasına demokrasisine sahip çıkacaktır. Şoför camiası gerçekleştirilmeye çalışılan bu saldırının her zaman karşısında yer almıştır. Ülkemiz için elimizden geleni asla ardımıza koymayacağız. Ülkemize her dönemde bu şekilde saldırılar gerçekleştirilecektir. Önemli olan bu duruma karşı milli bir tavır sergilemektir. Ülkemiz üzerinde kötü düşünceleri olanlar bilsinler ki bu halk cumhuriyet ve demokrasi için çok fazla bedel ödemiştir. Gerçekleştirilen bu saldırıların karşısında da sert bir şekilde karşılık verecektir" ifadelerini kullandı.

İMSAD: “Hepimiz kenetlenmeliyiz”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, "Türkiye’nin bütün bölgelerinin demokrasimizi ve cumhuriyetimizi savunduğu 15 Temmuz, beraberlik ve birliğin değerini herkese bir defa daha yakından hissettirdi. Bu mücadeleden kuvvetlenerek çıkan bir toplumuz. Bundan sonrası için karşımıza çıkan her türlü problemi el ele vererek geçeceğimize inancımız vardır. Her zaman disiplinli, sabırlı ve kararlı bir şekilde çalışmak ve çağdaşlık düşüncesinde gitmek tüm ülkenin görevidir. Daha gelişmiş ve güçlü bir Türkiye görebilmek için kenetlenmemiz gerekmektedir” ifadesinde bulundu.

KONUTDER: “Kutlu bir direniş gösterilmiştir”

15 Temmuz ile ilgili Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Ülkemize, milli irademize ve milletimize yapılan bu alçakça saldırı Türkiye tarihine kara bir leke şeklinde düşmüştür. Ancak kutlu bir direniş gösterilmiştir. 15 Temmuz’dan ders çıkarmak ve ülkemize doğrulan bu kötü zihniyetlerin karşısında daha dik durmamız gerekiyor” dedi.

Yorumlar (0)