Ormanlık bölgeye girişler bu tarihe kadar yasak!

Meteoroloji'den gelen sıcak hava uyarısı üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı, 31 Ağustos'a kadar ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığını duyurdu. Ormanlık alanlara yakın bölgedeki düğünlere ve kamping faaliyetlerine de kısıtlama getirildiği kaydedildi.

GÜNDEM 21.07.2022, 12:24 Hakan Öksüz
Ormanlık bölgeye girişler bu tarihe kadar yasak!

Yaz sıcaklarının etkisiyle son haftalarda Türkiye'nin değişik bölgelerindeki ormanlarda yangın çıktı. Meteoroloji'nin "sıcaklık artışı" uyarısı üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı, olası orman yangınlarını engellemek için alınan tedbirleri duyurdu. Valiliklere gönderilen genelgede, sıcaklık nedeniyle ilerleyen günlerde orman yangını riskinin artacağına işaret edildi.

31 Ağustos'a kadar ormana girişler yasak

Yangınların başlıca çıkış nedenlerinin anız ve çöplerin yakılması, piknik ateşleri, enerji nakil hatlarında yaşanan arızalar, dikkatsizlik, yıldırım ve kasıt olduğu hatırlatıldı. Bunun gibi nedenlere bağlı olarak çıkan orman yangınlarını önlemek için bazı tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğu kaydedildi. Bu nedenle 31 Ağustos'a kadar ormanlık alanlara girmenin ve ateş yakmanın yasaklandığı belirtildi.

Kamping ve düğünlere kısıtlama!

Eylül ayına kadar ormanlık alanlarda sadece kamping işletmelerinin çadır kurabileceği ifade edildi. Ormanlık alanlara yakın yerlerde yapılan düğünlerde de havai fişek ve dilek balonu gibi yanıcı özelliğe sahip maddeler kullanılamayacak. Söz konusu yasakların uygulanıp uygulanmadığını anlamak için denetimler sıklaştırılacak, halka bu konuda bilinç aşılanacak. Ormanlık alanlar drone ile izlenecek, yasaklı faaliyetlerde bulunan kişilere ceza verilecek.

Yangın söndürme ekiplerine kim liderlik edecek?

Orman yangınının çıkması durumunda havadan müdahale edecek araçların su aldığı yerlerdeki doluluk, belirli aralıklarla kontrol edilecek. Yangın söndürme faaliyetleri için belediye, askeri birlikler, orman idaresi ve kolluk birimlerinin araçlarından yararlanılabilecek. Orman Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen amir, yangın söndürme ekiplerine liderlik edecek. Çalışmalar boyunca AFAD Başkanlığı ile fikir alışverişi yapılacak.

Yorumlar (0)