Orman yangınlarından etkilenen yerler için mücbir sebep kararı

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından orman yangınlarından etkilenmiş olan ilçeler için mücbir sebep hali ilan edildi. Bu ilçelerde bulunan mükelleflerin vergi yükümlülükleriyse ertelendi.

GÜNDEM 06.08.2021, 11:04 07.08.2021, 11:08
Orman yangınlarından etkilenen yerler için mücbir sebep kararı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sayfası üzerinde paylaşılmış olan duyuruda, 28 Temmuz itibarıyla ülkede çeşitli yerlerde gerçekleşen yangınlara dair, Bakanlıkça, Osmaniye Kadirli, Alanya Gazipaşa, Antalya Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Manavgat, Mersin’in Silifke ve Aydıncık, Adana’nın İmamoğlu ve Aladağ, Muğla’nın Milas, Marmaris, Köyceğiz, Seydikemer, Kavaklıdere ilçelerinde mücbir neden halinin ilan edilmesi uygun örüldü.

Bu yerlerde meydana gelen yangının başlangıç tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetlerinden dolayı vergi kanunlarının uygulanması şekliyle yangının başlangıç tarihiyle 1 Kasım’ı da içine alan tarihler mücbir sebep kabul edilecek.

Mücbir sebep hali süresinde verilmesi gerekli olan vergi beyannameleriyle bildirimlerin verilme süreleri, söz konusu bildirimler ve beyanname üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi, yangın tarihi öncesinde tahakkuk eden ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen zamana denk gelen bütün vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi, yangın tarihi öncesinde resen, ikmalen veya idarece tarh edilmiş olan ve vadesi mücbir sebep halinin başlamış olduğu tarihin peşine rastlayan bütün ceza, vergi, gecikme faizinin ödeme süresiyle 2021 senesi MTV vergisinin ikinci taksitte ödeme süresi de uzatıldı.

Ödemeler kasım ayında gerçekleştirilecek

Mücbir sebep durumunun geçerliliğini koruduğu zamanlarda verilmesi gerekli olan bildirim ve beyannameler, 16 Kasım tarihinin sonuna dek verilebilecek. Bu bildirimler ve beyannamenin ardından tahakkuk eden vergilerle diğer vergi, gecikme faizleri ve cezalarla 2021 senesi MTV’nin ikinci taksidi 30 Kasım günü sonuna dek ödenebilecek.

Bu yerlerde bulunmuş olan mükellefler tarafından mücbir sebep hali içinde verilmesi gerekli olan 2021 senesi ikinci geçici vergi beyannamesi verilmeyecek.

Bununla beraber bu yerlerde bulunan vergi mükelleflerinin vergi borçları 16 Aralık günü sonuna dek başvuru yaparlarsa ve gerekli şartları taşırlarsa faizsiz bir şekilde 2 yıla kadar taksitlendirilebilecek.

Yorumlar (0)