Orman yangınlarında son durum: Termik santraldeki yangın söndü

Muğla Milas'ta Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın sabah saatlerinde söndürüldü. Ören beldesine girişler yasaklandı. Köyceğiz'de alevlerin yayılması üzerine bir mahalle daha tahliye edildi.

GÜNDEM 04.08.2021, 18:00 06.08.2021, 09:22
Orman yangınlarında son durum: Termik santraldeki yangın söndü

Muğla Milas'ta çıkan yangın, Yeniköy Mahallesi'ne kadar gelerek Kemerköy Termik Santrali bahçesine kadar girdi. 11 saatlik mücadelenin ardından santral yangını sabah saatlerinde söndürüldü. Santraldeki yanıcı patlayıcı malzemeler ile personeller tahliye edildi. Tesis çevresine hendekler kazıldı. Santral çevresinde alevler yer yer devam ederken hem havadan hem de karadan müdahale yapılıyor. Yangının, bir üst bölgede yer alan Yeniköy Termik Santrali'ne ulaşmaması için çaba sarf ediliyor. Öte yandan Türkevleri Mahallesi'nde etkili olan yangın, rüzgar ve kozalaaklar etkisiyle farklı bölgelere yayıldı. Alevler, bazı yerleşim yerlerine ulaştı

Fahrettin Altun: "Santral kontrollü şekilde devre dışı bırakıldı"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin ALtun, Milas'taki Kemerköy Termik Santrali'ne kadar ulaşan yangın için, "Hadisenin buraya gelebileceği öngörüşdüğü için santral, kontrollü şekilde devre dışı bırakılmış ve personel tahliyesi gerçekleştirilmiştir. Ekiplerin incelemesine göre santraldeki ana ünitelerde ciddi bir hasar meydana gelmemiştir. İnceleme ve soğutma çalışmaları devam etmektedir." açıklamalarında bulundu.

Uzmanlar: Santral yangını patlamaya sebep olmaz

Termik santrale giren yangın hakkında açıklama yapan uzmanlar, bu santraldeki yangının patlamaya sebep olmayacağını, yalnızca bölgede geniş çağlı elektrik kesintilerinin yaşanacağını aktardı.

Kavaklıdere Menteşe Mahallesi'nde başlayan yangın, Menteşe ilçesine sıçradı. Kaymakamlık, Şenyayla ve Kozağaç Mahallelerinin tahliyesine karar verdi. Yangının yerleşim yerlerine daha fazla ulaşmasını engellemek amacıyla Salihpaşalar, İkizce ve Kozağaç'taki ağaçların kesilmesine karar verildi. Bodrum yangınına hem havadan hem de karadan müdahale edilirken Milas Beyciler'de 31 Temmuz'da başlayan orman yangını yukarı Mazı, Aşağı Mazı, Gölbel, Fesleğen, Bozolan, çökertme ve Türkevleri'nde etkili oluyor.

MSB'den yapılan açıklamaya göre Fesleğen'de mahsur kalan bir vatandaş, Hava Kuvvetleri'nin 125'inci Eğitim Filo Komutanlığı'na ait helikopter ile kurtarıldı. Mahsur kalan başka vatandaş olup olmadığı hakkında havdan keşif çalışmaları sürüyor. 



Kissebükü'ne kadar varan alevlere müdahale sürerlen iş makineleri, orman yolu açmaya başladı. Bölgedeki gönüllüler de ekiplere desteklerini sürdürüyor. 

Köyceğiz'de Sazak, Taşdibi, Zeytinalanı ve Çayhisar Mahallelerinin büyük kısmı tahliye edildi. Yapılan anonslar sonrasında vatandaşlar, kendi araçları ile bölgeden ayrıldı.


Bakanlar bölgede

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez hala bölgede bulunuyor. 

MSB, çıkarma gemileri ile vatandaşlaarı tahliye etti

Milli Savunma Bakanlığı gece saatlerinde sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu: "Muğla Milas'ta orman yangının termik santrale yaklaşması üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı çıkarma gemilerimiz ile iskelede toplanan vatandaşlar tahliye ediliyor." 

Başkan Tokat: "Vatandaşların tahliyesini sağlayacağız"

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise konuyla ilgili sosyal medya hesaplarından bilgi vererek tahliye kararının verildiğini ve vatandaşların hızlı şekilde bölgeden uzaklaştırılacağını bildirdi. Araçları ile bölgeden ayrılacak vatandaşların Dereköy, Pinar, Alatepe ve Kurtak yollarını kullanmaları istendi. Belirlenen yollardan iskele tarafına inen bazı vatandaşlar, Ören Marina'da bekletilen 500 kişilik çıkarma gemileri ile tahliye edildi.

6 ilde 15 yangın aktif durumda

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 8 günde 33 iled toplam 167 yangının kontrol altına alındığını; 6 ilde çıkan yangınlardan 15 tanesinin ise aktif olarak devam ettiğini açıklamıştı.

Antalya'da son durum

Gündoğmuş Ortakonuş Mahallesi'nde 29 Temmuz'da çıkan yangın rüzgar ve kozalaklar sebebiyle yayılarak devam ediyor. Mahalle, tedbir amaçlı boşaltıldı. Yol kenarındaki alevler tamamen söndürüldüğü için Gündoğmuş-Antalya kara yolu tamamen trafiğe açıldı. Manavgat ilçesinde çıkan yangını söndürme çalışmaları ise aralıksız devam ediyor. Kızıldağ çevresinde alevler etkisini sürdürüyor.

Ispart'da son durum

Isparta Sütçüler'deki orman yangını hala devam ediyor. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı bölgesinde çıkan yangın için çalışmalar devam ediyor. Şar Deresi mevkiinde bir TIR'da çıkan yangın, ormanlık alana sıçradı. Ekipler bölgeye müdahale ediyor.

Denizli'de son durum

Tavas ve Buldan'daki yangınlar kontrol altına alındı fakat Güney ilçesindeki yangın devam ediyor. Söndürülen iki yangına da Azerbaycan'dan gelen itfaiye ekipleri müdahale etti. Sarayköy'de bu sabah çıkan yangın da büyümeden söndürüldü.

Aydın'da son durum

Karacasu ilçesindeki orman yangınına müdahale devam ediyor. Alemler Mahallesi Karıncalı Dağı eteklerinde 3 Ağustos'ta çıkan yangına müdahale devam ediyor. Ekipler beton mikseri ve su tankeri ile alevlere müdahale ederken vatandaşlar da kazma ve kürekle destek veriyor.

Adana'da son durum

Feke'deki yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

Hatay'da son durum

Dörtyol'da çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışıyor. TOMA'lar ile bölgeye destek veriliyor. Hatay Valiliği'nin talebi üzerine bölgeye sevk eidlen 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan 160 personel de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat’ta AFAD Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda açıklama yaptı. 

Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama

"Manavgat'ta 6 uçak, 2 İHA, 2'si yönetim 17 helikopter, 1.878 araç ve 6 bin 500'den fazla personelle çalışmayı sürdürüyoruz.

Azerbaycan'dan yarın sabah itibarıyla 1 uçak ve içerisindeki 10 personel ve 40 itfaiye aracıyla da 150 personel karadan Türkiye'ye gelecekler.

Özel firmadan bulup da kiraladığımız 4 uçak Isparta Havaalanı'na indi.

Bir firmamızın, İsrail'deki bir firmadan kiraladığı 2 uçak da yarın Türkiye'ye gelecek. Uçuş izinleri ile ilgili tüm işlemleri tamamladık.

ABD, Bosna Hersek, Gürcistan, Japonya, Kanada, Kazakistan, Pakistan ve Polonya'dan bazı yardım teklifleri geldi."

Bakan Kurum'dan açıklama

"Yangından direkt olarak etkilenen 722 vatandaşımız yaralıydı. 708'inin tedavileri tamamlandı.

Yangında evi zarar gören 912 kişiye yaklaşık olarak 13 milyon TL nakdi yardım yapıldı.

Günde ortalama 14 bin vatandaşımıza yemek dağıtıyoruz. Şu ana dek bölgemize gelen nakdi yardım, 47,5 milyon TL.

Konutları 2+1, 3+1, altında deposuyla, ahırıyla, müştemilatıyla projelendiriyoruz. Yöresel mimariye uygun biçimde konutlarımızı hazırlıyoruz.

93 aileye konteynerlerini sahada inşa ettik. Bunun haricinde de 20 mahallemizde tuvalet-duş sistemini kurmak suretiyle gereksinimleri karşılayacak adımlarımızı attık.

Mahallelerimizin tümünün altyapısına da yangın hidrantı getirmek suretiyle de olası yangınlara karşı çok daha fazla önlem almış olacağız.

İnşa edilecek evlere yönelik eleştirileri gerçekleştirenlerin sahadan, Antalya'dan, Akseki'den, Manavgat'tan, Alanya'dan hiçbir şekilde haberleri yok."

Bakan Karaismailoğlu'ndan açıklama

"Dünyada ender olarak görülen afetlerden bir tanesi var şu anda. İnşallah bunun da kısa süre içerisinde üstesinden geleceğiz."

Söndürmede kullanılan helikopter ve uçakların sayısı

Gün gün, rakam rakam ayrıntılı bir şekilde paylaşılan tabloda söndürme çalışmaları için kullanılan helikopter, uçak ve personel sayısı şöyle:

  • 51 helikopter
  • 16 uçak
  • 9 İHA
  • 850 arazöz
  • 150 iş makinesi
  • 5.250 personel

Can kaybı 8'e yükseldi

Fahrettin Koca, Antalya'da 7, Muğla'da ise 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Antalya'daki 704 hasta taburcu edildi, 6 hastanın tedavisine devam ediliyor. Muğla'da ise 450 kişi taburcu edildi, 10 kişinin tedavisine devam ediliyor. 

Yorumlar (0)