Orgeneral Güler'den Akit TV'ye 100 bin TL'lik dava

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Akit TV'deki programda komutanlara yönelik sarf ettiği sözler nedeniyle gazeteci Murat Alan ve kanala 100 bin TL'lik dava açtı.

GÜNDEM 14.06.2019, 16:30
Orgeneral Güler'den Akit TV'ye 100 bin TL'lik dava

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Akit TV'deki programda komutanlara yönelik sarf ettiği sözleri nedeniyle gazeteci Murat Alan ve programın yayınlandığı Akit TV'ye 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Orgeneral Yaşar Güler'in avukatı Alaaddin Varol tarafından Ankara 28. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davanın dilekçesinde, "Akit TV'de yayınlanan Ters Kutuplar programında 1 Haziran 2019'da konuşan gazeteci Murat Alan tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve şerefli komutanlarının kişilik ve şahsiyet haklarına saldırı kastıyla hakaretler sarf edildiği" kaydedildi ve şu ifadeler kullanıldı:

"Davalıların haksız saldırısında Türk Silahlı Kuvvetlerinin üst rütbeli vatansever generalleri hedef alınmış, başta Genelkurmay Başkanı, aynı zamanda mesleki geçmişinde pek çok büyük başarıya ve kahramanlığa imza atmış Orgeneral Yaşar Güler olmak üzere ordumuzun şerefli komutanlarına yönelik hukuka ve ahlaka aykırı şekilde sözlü saldırıda bulunulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türkiye tarihindeki konumu ve değeri göz ardı edilerek, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin temsilcisi ve Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Yaşar Güler'i de hedef alacak şekilde üst rütbeli generallerimize karşı sarf edilen hakaretlerin gerek müvekkilin şahsı, gerekse Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer generallerimiz adına kabulü mümkün değildir."

Gazeteci Murat Alan'ın açıklamaları ve Akit TV'nin bunları yayınlaması sebebiyle Orgeneral Yaşar Güler'in ve şerefli Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanlarının manevi zarara uğradığı vurgulanan dilekçede, Orgeneral Yaşar Güler'in, yurt içinde ve yurt dışında Türkiye'yi ve Türk Silahlı Kuvvetlerini birçok farklı görevde başarıyla temsil etmiş, şerefli bir subay olduğu ifade edildi. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği pek çok harekatın idaresinde görev alan Orgeneral Yaşar Güler'in, önsezisi, ileri görüşlülüğü ve vatanseverliğiyle birçok harekatın başarıyla sonuçlanmasına katkı verdiği vurgulanan dilekçede, Orgeneral Yaşar Güler'in, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde gizlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarının gerek 15 Temmuz alçak darbe girişiminden önce gerekse 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra ortaya çıkarılmasında ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü mensuplarından arındırılmasında büyük hizmet verdiği belirtildi.

Dilekçede, "Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu tüm komutanların temsilcisi olan ve bu temsile binaen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve bakanları ile görüşme halinde olan müvekkil, davalı konuşmacı tarafından yaptığı iş ve görüşmeler kastedilerek, ismi ile anılmasa da konumuna yapılan tamamlayıcı sözlerle hedef gösterilmiş ve hakarete maruz bırakılmıştır. Şerefli bir Türk komutana yapılan bu hakaretler hukuka ve ahlaka aykırı ve aynı zamanda kötü niyetlidir." denildi.

Dava konusu açıklamaların düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde değerlendirilmesinin mümkün olmadığı bildirilen dilekçede, gazeteci Murat Alan ve Akit TV'den 100 bin lira manevi tazminat talep edildi. 

Yaşar Güler'in avukatı Varol'un değerlendirmesi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in avukatı Alaaddin Varol, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye ve Irak sınırlarında birçok harekatın gerçekleştirildiği, şehitlerin verildiği aynı zamanda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile de yoğun şekilde mücadele edildiği bu dönemde bahsi geçen şahıs ve bahsi geçen kanal, şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri ve vatansever komutanlara yönelik onur kırıcı, itibar zedeleyici sözler sarf ederek yalnızca generallerin şahıslarına değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetine ve Türkiye Cumhuriyetinin şerefli ordusuna da zarar verdiğini" ifade etti. Alaaddin Varol sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Basının gücü kullanılarak kamuoyu önünde Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan vatanperver generallere karşı itibar zedeleyici ve küçümseyici ifadelerle hakaret edilmesi kabul edilemez. Buna karşın gerek Akit A.Ş gerekse gazeteci Murat Alan saldırının arkasında durmaya devam etmiş, bu elim hadiseden sonra da yapılan açıklamalarla söz konusu hakaretlerin arkasında durularak desteklenmiştir. Akit TV ve Murat Alan'ın tutumu topluma kötü örnek olmakla birlikte, ilgililerin kötü niyetinin de bir göstergesidir. Bu nedenle bu tatsız hadisenin tekrarlanmaması ve şahısların kötü niyetinin korunmaması amacıyla müvekkilim adına 100 bin lira tutarında manevi tazminat davası açmış durumdayız."

Ne olmuştu?

Akit TV'deki programda Akit gazetesi Haber Müdürü Murat Alan'ın sözleri tepki çekmişti.

Murat Alan, Akit TV'de yorumculuk yapan gazeteci Ali Tarakçı'ya bir konu hakkında yanıt verirken, “O hizaya gelmeyen apoletli Generalleriniz hepsi Erdoğan'ın arkasında saf tutuyor. Oynaya oynaya eşşek gibi saf tutacaklar. Bu ülkede demokrasi varsa bunu AK Parti iktidarı oturttu” demişti.

Yorumlar (0)