Onay verildi: Hayvan yeminde GDO izni

Damızlıkçılar ve Beyaz Et Sanayicileri Birliği Derneğinin (BESD-BİR) yaptığı başvuruya istinaden Biyogüvenlik Kurulunca alınan kararda genetiği farklılaştırılmış bir mısır tipine ve 3 soya çeşidinin hayvanların yediği yemlerin içerisinde bulunmasına onay verdi.

GÜNDEM 27.04.2022, 11:17 28.04.2022, 09:43
Onay verildi: Hayvan yeminde GDO izni

Resmî gazetede açıklanan karar sonrasında kurulun konuyla alakalı yapılan başvuruyu olumlu değerlendirildiği belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre, Biyogüvenlik Kurulu, BESD-BİR'in yaptığı başvuruya istinaden, Sosyoekonomik Değerlendirme Komitesi ve Bilimsel Risk İnceleme Komitesi tarafından hazırlanan raporları inceleyerek, genetiği farklılaştırılmış bir mısır tipine ve 3 soya çeşidinin hayvan yemlerinde açıklanan ortamlara uyulması şartıyla kullanım sağlanabileceğine dair onay verdi.

Yemlerin kullanılması için şartlar bulunuyor

Resmî gazetede yayınlanan bu kararla beraber kullanılacak ürünlerle alakalı olarak “senelik raporlamanın nasıl olacağı, geçerlilik süresi, piyasa denetimi ve risk yönetimi için gerekli veriler, izleme, kullanım amacı, etiketleme ve belgeleme koşulları, işleme, ambalajlama, taşıma, muhafaza ve nakil kurulları, artık arıtım ve imha koşulları, atık, ithalatta uygulanacak işlemler, güvenlik ve acil durum tedbirleri, ayırt edici kimlik " gibi önemli konulara dikkat edilip, uyulması mecbur tutuldu.

Genetiği farklılaştırılmış adı geçen bu ürünlerin yalnızca yem ham maddesi veya hayvan yemi olacak şekilde kullanımının sağlanması gerekiyor.

Türkiye'de genetiği değiştirilmiş mahsulatın gıda sektöründe kullanımına onay verilmiyor.

Yorumlar (0)