Ohal ilan edilince ne olur? OHAL nedir?

Kahramanmaraş merkezli 10 şehri etkileyen büyük deprem felaketinin 2. günü. Çok sayıda can kaybı ve yaralı haberleri gelirken arama kurtarma çalışmaları ise sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildiği bilgisini paylaştı. Peki ohal deprem durumunda mı ilan edilir? Ohal ilan edilince ne olur? İşte merak edilen soruların cevapları...

GÜNDEM 07.02.2023, 15:11
Ohal ilan edilince ne olur? OHAL nedir?

Türkiye, korkunç bir deprem felaketini yaşıyor.

Kahramanmaraş merkezde 10 ili de etkisi altına alan 7,7 ve 7,4'lük depremlerin ardından bölgeden çok sayıda yıkım ve enkaz olduğu haberi geliyor. Öte yandan bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ohal ilan edildi. Ohal deprem için ilan edildi.

10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildi

Resmi makamlardan yapılan paylaşımlara göre on binlerce yaralı, binlerce can kaybı var. Felaketin boyutu gün geçtikte daha da artıyor. Can kayıpları enkazlar altından çıkarılmaya çalışılırken, sağ kişiler ise hızlı bir şekilde kurtarılmaya çalışılıyor.

Devlet yetkililerinden de sıklıkla açıklamalar paylaşılıyor. Bu kapsamda yapılan son önemli paylaşım Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi.

Erdoğan, 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edildiğini duyurdu. Peki OHAL nedir? OHAL neden ilan edildi? OHAL ilanı ne demek? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Ohal nedir?

Olağanüstü hal veyahut kısa ismiyle OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeni gerekli olduğu doğal afet, ekonomik bunalım, tehlikeli salgın hastalıklar veyahut kamu düzeninin tehlike altında olduğu yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda ilan edilebiliyor.

Ohal deprem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kriz merkezinde yaptığı paylaşımda şimdiye dek 3 bin 500'ün üzerinde vatandaşımızın yaşamını yitirdiğini paylaşırken 10 şehrin afet bölgesi ilan edilip 3 ay süre ile bu illerde OHAL ilan edildiği bilgisini paylaştı.

Ohal ilan edilince ne olur?

OHAL ilan edilmesinin nedenini ise Erdoğan, yaşanılan depremin afet ve etkilerinden dolayı derhal hızlıca tedbirler alınmasının gerekliliği neticesinde gerçekleştiğini kaydederek önceliğin arama kurtarma çalışmalarına hız vermek ve sonrasında enkaz kaldırma ve tekrar inşaya hızlı bir şekilde başlanacağını ifade etti.

Yorumlar (0)