Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi komisyondan geçti

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi.

GÜNDEM 11.01.2022, 01:35 11.01.2022, 15:53
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi komisyondan geçti

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif komisyondan geçti.

3 kariyer basamağı oluşturulacak

Söz konusu teklife göre, aday öğretmenlik döneminin ardından öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak kaydıyla 3 kariyer basamağı oluşturulacak.

Öğretmenlik mesleğini yapacak olan kişilerde aranacak nitelikler MEB tarafından belirlenecek.

Aday öğretmen olabilmek için Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesinde sıralanan koşullara ek olarak, Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması Kanunu’na göre araştırılmış ve/veyahut soruşturulmuş olma ve ÖSYM ve/veyahut MEB tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı olma koşulu aranacak.

Adaylık süresi 1 seneden az 2 seneden çok olamayacak. Aday öğretmenler uygulama ve eğitimden oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na katılacak. Sürecin sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nca yapılacak olan değerlendirme neticesinde başarı gösterenler öğretmenliğe adım atacak.

Ek maaş getirilmesi planlanıyor

Aday öğretmenler de dahil olmak üzere minimum 10 sene hizmeti bulunanlar, mesleki gelişim için 180 saatten az olmamak kaydıyla Uzman Öğretmenlik Programı'nı başarıyla tamamlayanlar, uzman öğretmen olmak için öngörülen asgari faaliyetleri tamamlamış olanlar ve kademe ilerlemesini durdurma cezası almamış olanlar yazılı sınava başvuruda bulunabilecek ve yazılı sınavda 70 ve üstü puan alanlar başarılı olarak sayılacak.

Uzman öğretmenlik görevinde minimum 10 sene hizmeti bulunanlar, kademe ilerlemesini durdurma cezası almamış olanlar ve mesleki gelişim için 240 saatten az olmamak kaydıyla Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı başarıyla tamamlayanlar yazılı sınava başvuru yapabilecek ve yazılı sınavda 70 ve üstü puan alanlar başarılı olarak sayılacak.

Öte yandan, başöğretmen ve uzman öğretmen unvanlarına ek maaş getirilmesi de planlanıyor. 15 Ocak 2023'te başlamak kaydıyla birinci derecedeki öğretmene 3600 ek gösterge getirilmesi de öngörülüyor.

Yorumlar (0)