ODTÜ raporu paylaştı: Depremin ardından küçük genlikli tsunami oluştu

“İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları ve Doğu Akdeniz'deki Tsunami Değerlendirmeleri” projesi çerçevesinde araştırmalarını gerçekleştiren ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, bir rapor paylaştı.

GÜNDEM 28.02.2023, 10:32 28.02.2023, 17:59
ODTÜ raporu paylaştı: Depremin ardından küçük genlikli tsunami oluştu

TÜBİTAK 1002 C Hızlı Destek Programı kapsamında, “İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları ve Doğu Akdeniz'deki Tsunami Değerlendirmeleri” incelemesini tamamlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ile 7 kişilik ekibi, durumu rapor haline getirdi.

4 bölgede tsunami meydana geldi

Raporda paylaşılan verilere göre, depremin ardından Girne, Kuzey Kıbrıs Gazimagusa, Mersin Erdemli ve Hatay Arsuz’da küçük genlikli tsunami meydana geldi.

Su düzeyinde görülen değişimlerle beraber dalgaların istasyonlara ulaşım süreleri ve dalgaları da incelerken, İskenderun-Arsuz ölçüm istasyonuna gelen ilk dalganın 25'inci dakika içerisinde, en uzun dalga tepesinin ise 33'üncü dakikada geldiğini, bu istasyonlarda ortalama 10 dakika kadar dalga meydana geldiği belirlendi.

Dakika dakika tespit sağlandı

Gazimağusa istasyonunda tespit edilen en yüksek dalganın 17 santimetre ile ortalama 65'inci dakika içerisinde, Erdemli istasyonunda ise 14 santimetre ile ortalama 48'inci dakika içinde ve Girne istasyonundaki dalganın ise 10 santimetre ile ortalama 48'inci dakikada meydana geldiği tespit edildi.

İncelemelerde ODTÜ tarafından oluşturulan “NAMI DANCE tsunami sayısal modeli” nin kullanıldığı ifade edildi.

Samandağ'ın kuzeyinden başladı

Ölçüm istasyonlarında tespit edilen su seviyesinde değişimlerine sebep olan tsunami kaynağının oluşma mekanizması ve yeri de araştırıldı.

Çalışmaların ardından dalganın ölçüm istasyonlarına ulaşım sürelerini gerçekleştiren oluşma yerinin Samandağ’ın kuzeyinde bulunan Kale burnu açıkları olduğu tespit edildi.

Olası kaynakların çeşitleri ve bölgelerini tespit etmek üzere araştırma sağlayan ekip, kıyı yapılarında görülen yapı performanslarını ve hasarları tespit etmek üzere bir saha incelemesi de yaptı. Saha incelemesi, İskenderun Körfezi'nin batısında bulunan Karataş'ın doğu tarafında Samandağ Çevlik'e gelen kıyıların farklı bölgelerinde gerçekleştirildi.

Yeni verilerle revize edilecek

Saha araştırmalarında çekilen fotoğraflar ise grafiklere aktarıldı. Bölge incelemesinde sağlanan gözlemler ve tespitlere göre, sarsıntı ile beraber tabandan çıkan kumlar ve sulara, deprem öncesinden başlayarak deprem sonrası da süren şiddetli yağmurla beraber gelen suların da katılmasıyla çöken bölgelerde su biriktiği tespit edildi.

Raporun, bölgeden toplanacak yeni verilerle beraber güncelleneceği ifade edildi.

Yorumlar (0)