ODTÜ'nün müsilaj analizinde dikkat çeken '30 metre' detayı

Marmara Denizi'nin dip bölgelerindeki deniz salyası (müsilaj) analizinin ilk neticelerine göre hidrojen sülfürün hassas ölçüm limitlerinin altında olduğu tespit edildi. Çalışmaya göre, müsilaj denizin ilk 30 metrelik tabakasında yayılım gösterdi.

GÜNDEM 20.06.2021, 18:10
ODTÜ'nün müsilaj analizinde dikkat çeken '30 metre' detayı

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait araştırma gemisi 'Bilim-2' ile Çınarcık havzasında sürdürülen çalışmalar, müsilajın henüz alt tabakalara inmediğini ve hidrojen sülfürün, hassas ölçüm limitlerinin altında olduğunu ortaya çıkardı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ortaklığıyla yürüttüğü proje çerçevesinde, Marmara'nın karanlık diplerindeki araştırmalar devam ediyor.

MARMOD (Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi) Projesi'nde görev yapan ve müsilaj oluşumlarına ilişkin Bilim-2 Gemisi'nden gelen verileri analiz eden Doç. Dr. Mustafa Yücel, önemli açıklamalarda bulundu.

ODTÜ Bilim Gemisi'nin Marmara Denizi seferi çerçevesinde Çınarcık Çukuru bölgesinde faaliyet yürüttüğünü aktaran Yücel, "Çalışmalarımızda deniz salyasının özellikle derin sulara nüfuz edip etmediğini ve hidrojen sülfür gibi bakteriyel bozulma partiküllerinin akümüle olup olmadığına bakmayı amaçlıyoruz." dedi.

"Oksijensiz durum sürüyor"

İlk defa 2016 yılında 900 metre ve altı derinliklerde hidrojen sülfür oluşumuna denk geldiklerini fakat 2018, 2019 ve 2020 yıllarında Marmara'da gerçekleştirilen çalışmalarda hidrojen sülfürün söz konusu bölgede ölçüm limitlerinin altında olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Yücel, son veriler ile ilgili olarak, şöyle konuştu:

"İki farklı hidrojen sülfür metodu ve üç farklı hassas oksijen metodu ile Marmara Denizi'nin doğusunda yer alan hassas Çınarcık bölgesinde detaylı ölçümler yaptık. Müsilajın denizin ilk 30 metrelik tabakasında yayılım gösterdiği, henüz alt sulara nüfuz etmediği ilk neticelerimiz arasında. 

En derin kısımları olan 1.200 metre civarının yine de çok az miktarda da olsa oksijen aldığını üç farklı metotla doğruladık. Hem aldığımız numuneler üzerinde hassas metotlar hem de derin denizin içinde yerinde ölçüm gerçekleştiren sensörler ile hidrojen sülfürün hassas ölçüm limitlerinin altında olduğunu belirledik. Numunelerde herhangi bir çürük yumurta kokusuna da denk gelmedik. Bu neticeler, bize müsilajın derin Marmara'ya nüfuz etmeye başlamadığını ve sistemin halihazırda neredeyse oksijensiz durumunun sürdüğünü ortaya koyuyor. Fakat, büyük bir kırılganlık durumunda olan Marmara'nın diplerinde devamlı olarak izlenebilecek şekilde hidrojen sülfür biriktirecek bir yapının da olmadığı sonucuna vardık."

"Oksijenlenme tekrar başlayacak"

ODTÜ'lü bilim insanı Mustafa Yücel, Marmara Denizi'nin geleceğine dair, "Özellikle karasal besin yüklerinin Marmara Eylem Planı ile düşüş göstermesi ile birlikte sabırlı bir şekilde bekleyerek Çınarcık bölgesi de dahil Marmara'nın derinliklerinin önemli bir kısmının Akdeniz'den gelen taze suyun etkisi ile tekrar oksijenlenmeye başlayacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Yorumlar (0)